Αλβέρτος Β΄ του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος Β΄
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1440 - 1485
ΠροκάτοχοςΈρικ
ΔιάδοχοςΦίλιππος Α΄
Γέννηση1 Νοεμβρίου 1419
Θάνατος15 Αυγούστου 1485 (65 ετών)
Τόπος ταφήςΟστερόντε, Κάτω Σαξονία
ΣύζυγοςΕλισάβετ του Βάλντεκ
ΕπίγονοιΦίλιππος Α΄
Ερρίκος
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος
ΜητέραΕλισάβετ των Γουέλφων-Γκέτινγκεν
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλβέρτος Β΄ (1 Νοεμβρίου 1419 - 15 Αυγούστου 1485) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1440-85), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Ερρίκος πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της Ελισάβετ των Βέττιν, κόρης του Όθωνα πρίγκιπα του Γκέτινγκεν. Το 1427 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκαν οι τρεις γιοί του Ερρίκος Γ', Ερνέστος Β' και Αλβέρτος Β', που ήταν ανήλικοι. Ο Αλβέρτος Β' ήταν 8 ετών και ο εξάδελφος του πατέρα τους Όθων ανέλαβε την κηδεμονία τους και τη διακυβέρνηση του πριγκιπάτου. Όταν ενηλικιώθηκε και ο μικρότερος Αλβέρτος Β', το 1437 οι τρεις αδελφοί κυβέρνησαν από κοινού. Το 1464 ο μεγαλύτερος Ερρίκος Γ' απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο 4ετής γιος του Ερρίκος Δ'· επίσης ο Ερνέστος Β' έγινε αρχιμανδρίτης (canon) στο Χάμπερστατ.

Το 1477 o Γουλιέλμος Δ' των Γουέλφων, που τότε ήταν πρίγκιπας του Γκέτινγκεν, φιλονίκησε με την πόλη του Άινμπεκ (του πριγκιπάτου του Γκρουμπενχάγκεν) και δύο έτη μετά ο στρατός του στρατοπέδευσε πριν την πόλη. Οι πολίτες βγήκαν έξω σε ανοικτή μάχη στην πεδιάδα, αλλά ο Γουλιέλμος Δ' τους παρέσυρε και σε ενέδρα τους κατενίκησε: περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο κάστρο του Χάρντεγκσεν. Η διαμάχη λύθηκε με τη συμφωνία του 1479 μεταξύ του Αλβέρτου Β' και του πρίγκιπα του Γκέτινγκεν, όπου το Άινμπεκ αναγνώριζε την προστασία του Γουλιέλμου Δ' και θα πλήρωνε 30.000 γκίλντερς για την εξαγορά των αιχμαλώτων.

Το ίδιο έτος ο Ερρίκος Δ' είχε πια ενηλικιωθεί και μοίρασε με τον θείο του την επικράτεια: ο Ερρίκος Δ' έλαβε το κάστρο Χέλντενμπουργκ, ενώ ο Αλβέρτος Β' τα κάστρα Οστερόντε και Χέρτσμπεργκ. Οι πόλεις Άινμπεκ και Οστερόντε κυβερνήθηκαν από κοινού. Απεβίωσε το 1485 και ετάφη στο Οστερόντε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ, κόρη του Βόλραντ Α΄ κόμη του Βάλντεκ και είχε τέκνα:

  • Αλβέρτος, απεβ. λίγο μετά το 1485.
  • Φίλιππος Α΄ 1476-1551, πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν.
  • Ερρίκος 1478 - 1532, επίσκοπος του Παντερμπόρν και του Οσναμπρύκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ferdinand Spehr (1875), "Albrecht III. (Herzog von Braunschweig-Grubenhagen)", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 1, Leipzig: Duncker & Humblot, p. 264