Ερμοκράτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμοκράτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἑρμοκράτης (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.[1]
Συρακούσες[2]
ΘάνατοςΔεκαετία του 400 π.Χ.[3]
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Πόλεμοι/μάχεςΠελοποννησιακός Πόλεμος

Ο Ερμοκράτης (; - 407 π.Χ) ήταν Συρακούσιος αριστοκράτης και στρατηγός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση των Συρακουσίων κατά τη διάρκεια της σικελικής εκστρατείας των Αθηναίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημερομηνία γέννησης του Ερμοκράτη είναι άγνωστη, αλλά είναι γνωστό ότι ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αρχηγός της αριστοκρατικής παράταξης των Συρακουσών. Ο Ερμοκράτης συμμετείχε στις συγκρούσεις των Συρακουσίων και των Καρχηδόνιων, αλλά διακρίθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Αθηναίων στη Σικελία. Το καλοκαίρι του 424 π.Χ, στη Γέλα, οι εκπρόσωποι των πόλεων της Σικελίας συγκεντρώθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους - παράλληλα, οι Αθηναίοι βρίσκονταν για δύο χρόνια στη Σικελία και εκμεταλλεύονταν τις εμφύλιες συγκρούσεις των Σικελών. Ο Ερμοκράτης έπεισε τους εκπρόσωπους να συνάψουν ειρήνη[4]. Το 415 π.Χ, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για τις προετοιμασίες των Αθηναίων για τη σικελική εκστρατεία, ο Ερμοκράτης προσπάθησε να πείσει τους Συρακούσιους να ετοιμαστούν για άμυνα, αλλά στην αρχή δεν πέτυχε[5]. Όταν οι Αθηναίοι έφθασαν στη Σικελία, ο Ερμοκράτης ανέλαβε το αξίωμα του στρατηγού, αλλά ανακλήθηκε μετά από τις πρώτες αποτυχίες στις συγκρούσεις προ πυλών των Συρακουσών[6]. Ωστόσο, ο Ερμοκράτης βοηθούσε ενεργά τον Γύλιππο στην αντιμετώπιση των αθηναϊκών στρατευμάτων και είχε μεγάλο μερίδιο στην τελική νίκη των Συρακουσών[7]. Μετά την εκστρατεία στη Σικελία, ο Ερμοκράτης συμμετείχε στη ναυμαχία της Κυζίκου, αλλά μετά την ήττα των Σπαρτιατών, ο Ερμοκράτης εκδιώχτηκε[8]. Ενώ έλειπε, οι δημοκρατικοί έλαβαν την εξουσία στις Συρακούσες και τον εξόρισαν. Ωστόσο, μετά την επίθεση των Καρχηδονίων το 409 π.Χ, ο Ερμοκράτης θέλησε να βοηθήσει την πόλη του με δύναμη 5 πλοίων, αλλά οι Συρακούσιοι αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την είσοδο. Μια νύχτα, ο Ερμοκράτης μαζί με οπαδούς του προσπάθησε να εισέλθει στην πόλη, αλλά συνάντησε μια ομάδα δημοκρατικών και σημειώθηκε σύγκρουση, στην οποία έχασε τη ζωή του[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 διάφοροι συγγραφείς: «Dizionario di Storia» (Ιταλικά) 2011. ermocrate. Ανακτήθηκε στις 9  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. hermokrates. Ανακτήθηκε στις 9  Σεπτεμβρίου 2020.
  3. 3,0 3,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Hermocrates. Ανακτήθηκε στις 9  Σεπτεμβρίου 2020.
  4. Θουκυδίδης (μετάφραση), Δ.61
  5. Θουκυδίδης (μετάφραση), Δ.33-41
  6. Θουκυδίδης (μετάφραση), ΣΤ.103
  7. Θουκυδίδης (μετάφραση), Ζ.1-85
  8. Ξενοφών, Α.1.27
  9. Εφημερίδα «Το Βήμα», άρθρο «ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (415-413 π.X.), ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ», σημείο «Ερμοκράτης»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]