Ερμάνος των Ωτβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμάνος των Ωτβίλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1048
Ιταλία
Θάνατος1097
Αντιόχεια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΟνφρουά της Απουλίιας και Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο
ΑδέλφιαΑβελάρδος των Ωτβίλ
ΟικογένειαΟίκος του Ωτβίλ

Ο Ερμάνος, ιταλ. Ermanno (π. 1045 - 1097) από τον Οίκο των Ωτβίλ ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ονφρουά κόμη της Απουλίας & Καλαβρίας και της Γκαϊτελγκρίμα, κόρης του Γκουαϊμάρ Γ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο. Έγινε κόμης των Καννών της Μπαρλέττας, στο Τράνι της Απουλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1057 απεβίωσε ο Ονφρουά και ο αδελφός του Ροβέρτος Γυϊσκάρδος ανέλαβε κηδεμόνας των γιών του Αβελάρδου και Ερμάνου, όμως κατάσχεσε την Απουλία & Καλαβρία των δύο ανιψιών του και έγινε κόμης.

Το 1064 ο δυσαρεστημένος Αβελάρδος έγινε επικεφαλής εξέγερσης βαρόνων εναντίον του θείου του. Ο Ροβέρτος κατέβαλε τους στασιαστές και ο Ερμάνος δόθηκε ως όμηρος στον Αβουλχαρέ (Abulchares) δούκα του Δυρραχίου και κατεπάνω της Ιταλίας από τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί η υπακοή του Αβελάρδου. Όταν ο Ερμάνος ελευθερώθηκε, επέστρεψε στο Τράνι. Το 1071 ο αδελφός του έγινε πάλι επικεφαλής εξέγερσης· ο Ερμάνος βοήθησε τους στασιαστές και έγινε κύριος του Τράνι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ωστόσο το 1073 αιχμαλωτίστηκε από τον Γκυ δούκα του Σορέντο, σύμμαχο των Νορμανδών στην Κάτω Ιταλία. Φυλακίστηκε στη Ράπολα του Μέλφι και μετά στο Μίλετο της Καλαβρίας, που την κατείχε ο Ρογήρος Α΄, αδελφός του Ροβέρτου.

Τελικά αποφυλακίστηκε και ταξίδεψε με τον Αβελάρδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου τους υποδέχθηκε ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός Αυτοκράτορας των Ρωμαίων. Όταν ο θείος του εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας (1081-82), ο Ερμάνος επέστρεψε και κατέλαβε τις Κάννες της Μπαρλέττας, κοντά στο Τράνι της Απουλίας και τις κράτησε ως κόμης για περισσότερο από δέκα έτη. Όταν ο Ροβέρτος αποκλήρωσε τον πρωτότοκο γιο του Βοημούνδο Α΄, ο τελευταίος έλαβε μέρος στην Α΄ Σταυροφορία και ο Ερμάνος τον ακολούθησε.

Κατά την πολιορκία της Αντιόχειας, απεβίωσε. Ο εξάδελφός του Βοημούνδος Α΄ έγινε, μετά την κατάληψη της πόλης, πρίγκιπας της Αντιόχειας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Norwich, John Julius. The Normans in the South 1016–1130. London: Longmans, 1967.