Εργοστάσιο ζυμαρικών Lucio Garofalo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Pastificio Lucio Garofalo SpA είναι ιταλική εταιρεία ειδικευμένη στην παραγωγή ζυμαρικών, που ιδρύθηκε το 1789 στο Gragnano της μητροπολιτικής πόλης της Νάπολης, όπου εξακολουθεί να έχει την έδρα της και το εργοστάσιο παραγωγής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία των ζυμαρικών Garofalo χρονολογείται από το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν, με ειδικό νόμο, το Συμβούλιο των Δήμων Gragnano χορήγησε στον Michele Garofalo αποκλειστική παραχώρηση για την παρασκευή ζυμαρικών. Αυτό ευνοούσε την ανάπτυξη του εργοστασίου ζυμαρικών που αυξανόταν όλο και περισσότερο, έτσι ώστε στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν κατασκευάστηκαν οι πρώτοι μύλοι στο Gragnano, φαίνεται ότι το Pastificio Garofalo θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα εργοστάσια ζυμαρικών, με ημερήσια παραγωγή περίπου 400 εκατόκιλα. Η σύγχρονη εταιρεία ιδρύθηκε το 1935, στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια το 1987 το εργοστάσιο ζυμαρικών έφτιαξε ένα πιο προηγμένο κλάδο στη βιομηχανική περιοχή όπου μεταβίβασε όλες τις δραστηριότητές του από το 1993. Μετά από μια σειρά αναδιοργανώσεων, το 1997 ελέγχθηκε από την οικογένεια Menna, η οποία είναι ήδη παρούσα στο μετοχικό κεφάλαιο από το 1952. Το 2003 το εργοστάσιο ζυμαρικών κατασκευάστηκε σε έκταση περίπου 24.000 τ.μ. και μπορούσε να βασιστεί σε οκτώ γραμμές παραγωγής, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας περίπου 80.000 τόνων και πάνω από 120 εργαζομένων. Το 2012, η εταιρεία Gragnano ολοκλήρωσε μια επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για δύο νέες γραμμές παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα κατά 40 χιλιάδες τόνους ετησίως και αναλαμβάνοντας δύο νέες εκτάσεις κοντά στο ιστορικό εργοστάσιο στη via dei Pastai.

Το Garofalo ήταν το πρώτο εργοστάσιο ζυμαρικών στην Ιταλία που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9002.

Η διεθνής αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διεθνής αγορά αποτελούσε πάντοτε έναν τομέα στρατηγικής ανάπτυξης για το εργοστάσιο ζυμαρικών Gragnano, όπου παρουσιάζει και προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για διεθνείς αλυσίδες οργανωμένης διανομής (όπως η Sainsbury's στην Αγγλία, η Carrefour και η Auchan σε όλη την Ευρώπη και το Ito-Yokado στην Ιαπωνία) και με το δικό της σήμα για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

Εκτιμάται ότι ο Garofalo πωλεί τα ζυμαρικά του σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως . και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των ασφαλίστρων στη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ουκρανία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία

Με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις ξένες αγορές, το εργοστάσιο ζυμαρικών άνοιξε δύο θυγατρικές με σκοπό να συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών: Garofalo Iberica για την πορτογαλική αγορά, Garofalo Espana για την ισπανική και Garofalo Λίβανος για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή . Αργότερα προστέθηκε η Garofalo France.

Η ιταλική αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2006, το Pasta Garofalo ξεκινά τη διαφημιστική του δραστηριότητα στον τομέα του κινηματογράφου, πρώτα με τη χορηγία ορισμένων ταινιών (συμπεριλαμβανομένου του Commediasexi με τον Paolo Bonolis και της Ρώμης με την αγάπη του Woody Allen) και στη συνέχεια με πραγματικές παραγωγές υπογραφών ταινιών μικρού μήκους Garofalo [8] και διαφημίζεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας (20.000 συνδρομητές) και της δικής του σελίδας στο Facebook (η οποία έχει πάνω από 87.000 οπαδούς) . Το Διαδίκτυο είναι το κύριο διαφημιστικό όχημα της εταιρείας, η οποία επέλεξε να εγκαταλείψει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς θεωρούνται πολύ ακριβές .

Το 2009, μια απόφαση του αντιμονοπωλιακού φορέα επέβαλε κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Garofalo, και στις εμπορικές ενώσεις στον τομέα της παραγωγής ζυμαρικών για σχεδόν € 12,5 εκατ. Για «συμφωνίες περιοριστικού ανταγωνισμού» .

Το εργοστάσιο ζυμαρικών Garofalo δηλώνει σε μια δήλωση ότι «σε πλήρη συμμόρφωση με την έρευνα, διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί στα αρμόδια γραφεία» και «επαναλαμβάνει ότι δεν έχει ποτέ συμμορφωθεί με τις φερόμενες συμφωνίες καρτέλ» .

Το 2010 τα ζυμαρικά Garofalo έφθασαν σε εθνικό μερίδιο αγοράς 3,2% κατ 'όγκο και 4,6% σε αξία .

Τον Μάιο του 2012, η εξαγορά του σήματος Russo di Cicciano ανακοινώθηκε για ποσό περίπου 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την πτώχευση του εργοστασίου ζυμαρικών με το ίδιο όνομα το 2009 .

Ξεκινώντας από το 2014, το Pasta Garofalo γίνεται ο δεύτερος κύριος χορηγός του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Νάπολι .

Στα ισπανικά χέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2014, ο έλεγχος του Pastificio Garofalo πέρασε στην ισπανική πολυεθνική Ebro Foods, η οποία απέκτησε το 52% του μετοχικού κεφαλαίου της οικογένειας Menna, συνολικής αξίας 62,5 εκατομμυρίων.

Οικονομικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 σημείωσε έσοδα ύψους 157 εκατ. Ευρώ. Το 2017, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 150 εκατομμύρια (με πτώση 4,3% σε σύγκριση με 161 εκατομμύρια το 2016) ενώ το EBidta έφθασε τα 23 εκατομμύρια με αύξηση 5,9%.

Εμπορικά Σήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Garofalo ζυμαρικά
  • Russo di Cicciano
  • Santa Lucia

Άδεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Panzani
  • Trader Joe
  • Waitrose

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]