Επόμενοι Έντεκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Επόμενοι Έντεκα (γνωστοί και ως Ν-11) είναι οι έντεκα χώρες - Αίγυπτος, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ιράν, Μεξικό, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Νότια Κορέα, Πακιστάν, Τουρκία και Φιλιππίνες - που έχουν προσδιοριστεί σε έρευνα του τραπεζικού επενδυτή και οικονομολόγου Τζιμ Ο' Νιλ της Goldman Sachs ως οι χώρες με την μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του 21ου αιώνα (μαζί με τις χώρες BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Η τράπεζα επέλεξε στις 12 Δεκεμβρίου 2005 τις χώρες αυτές για μελλοντική επένδυση λόγω των θετικών προβλέψεων και ερευνών πάνω σε θέματα απόσβεσης των επενδύσεων. Στα τέλη του 2011 οι τέσσερις από αυτές, οι πιο υποσχόμενες - Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία και Τουρκία (αναφέρονται και ως MINT) - συγκέντρωναν το 73% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος και των έντεκα χωρών. Ενώ οι χώρες του BRICS είχαν ΑΕΠ ίσο με 13,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, οι χώρες MINT είχαν το 30% αυτού, δηλαδή 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κριτήρια στα οποία η Goldman Sachs βασίστηκε ήταν η μακροοικονομική σταθερότητα, η πολιτική ωριμότητα, το άνοιγμα του εμπορίου και οι πολιτικές των επενδύσεων και τέλος, η ποιότητα των εκπαιδευτικών δομών.