Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιχειρησιακή νοημοσύνη 2.0

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη 2.0 (ΕΝ 2.0) είναι ένας καινούργιος όρος που αναφέρεται σε νέα εργαλεία και λογισμικό της επιχειρησιακής νοημοσύνης (ξεκίνησε στα μέσα του 2000), που επιτρέπει μεταξύ άλλων, την αναζήτηση εταιρικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από τους εργαζόμενους και μια προσέγγιση σε αυτά περισσότερο από internet και διακομιστή, σε αντίθεση με τα ιδιόκτητα εργαλεία αναζήτησης που χαρακτήριζαν παλαιότερο λογισμικό της επιχειρησιακής νοημοσύνης.

Αυτή η αλλαγή αποδίδεται, μερικώς, στην εκλαΐκευση των προσανατολισμένων στις υπηρεσίες αρχιτεκτονικών-ΠΥΑ (service-oriented architectures), το οποίο δίνει τη δυνατότητα για ένα ευέλικτο, εύκολο στη σύνθεση και προσαρμογή middleware. Επίσης, τα ανοικτά πρότυπα για την ανταλλαγή δεδομένων όπως το XBRL (Extensible Business Reporting Language) και οντολογίες Σημασιολογικού Ιστού επιτρέπουν τη χρήση δεδομένων εκτός της εταιρείας, όπως η συγκριτική προτυποποίηση τύπου πληροφοριών.

Η ΕΝ 2.0 πήρε το όνομά της από το Web 2.0, αν και παίρνει στοιχεία τόσο από το Web 2.0 (έμφαση στην ενδυνάμωση των χρηστών και τη συνεργασία της κοινότητας, τεχνολογίες όπως το RSS και την έννοια των mashups) όσο και από το Σημασιολογικό Ιστό, που μερικές φορές αποκαλείται Web 3.0 (Σημασιολογική ολοκλήρωση μέσω επιμερισμένων οντολογιών για να επιτραπεί η εύκολη ανταλλαγή των δεδομένων). [1]

Σύμφωνα με τον ειδικό στα analytics, Neil Raden, η ΕΝ 2.0 επίσης συνεπάγεται μια απομάκρυνση από τη συνηθισμένη αποθήκη δεδομένων (Data warehouse) που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της ΕΝ, το οποίο «θα δώσει τη θέση του σε ένα γενικό πλαίσιο, στην συνέπεια και στην ανάγκη να σχετίζονται γρήγορα πληροφορίες από πολλές πηγές». [2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Raden, Neil (2005). «Start Making Sense: Get From Data To Semantic Integration». intelligententerprise.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2010. 
  2. Raden, Neil (2007). «Business Intelligence 2.0: Simpler, More Accessible, Inevitable». intelligententerprise.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2010. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]