Επιχείρηση Παλιά Γέφυρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιχείρηση Παλιά Γέφυρα(αγγλικά: Operation Old Bridge), ήταν η κωδική ονομασία μιας επιχείρησης του FBI για τις συλλήψεις μελών της εγκληματικής οικογένειας Γκαμπίνο, στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2008. Μεταξύ των μελών που απαγγελθήκαν κατηγορίες ήταν τα φημισμένα αφεντικά Τζάκι Ντ'Αμίκο, Νικόλας Καρόζο και ο Κονσιλιέρι Τζόσεφ Καρόζο. Τα κατηγορητήρια περιλαμβάναν: δολοφονία, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και εκβιασμούς.[1]

Η επιχείρηση του FBI[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών (FBI) ήταν σε θέση να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες μέσα από πληροφοριοδότη Τζόσεφ Βολάρο, (ιδιοκτήτη μιας εταιρείας φορτηγών στο Στάτεν Αΐλαντ), ο οποίος κρυφά κατέγραφε αρκετές συζητήσεις με τα μέλη της οικογένειας Γκαμπίνο. Περισσότερα από 80 άτομα κατηγορήθηκαν στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Αρχικά η υπόθεση είχε ανατεθεί στον δικαστή Νικόλας Τζιραούφις, αλλά αργότερα ανέλαβε ο Δικαστής Τζακ Γουέινστιν.

Το αφεντικό της οικογένειας Γκαμπίνο, Νικόλας Καρόζο έγινε φυγόδικος αφού είχε προηγηθεί η συλλήψη της κόρης του και αλλων μελών της οικογένειας Γκαμπίνο. Στις 29 Μαΐου του 2008, ο Καρόζο τελικά θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές παρουσία του δικηγόρου του. Από τις 62 Αμερικανούς κατηγορούμενους, οι 60 ομολόγησαν την ενοχή τους με τουλάχιστον 52 από αυτούς να αντιμετωπίζουν όχι περισσότερο από τρία χρόνια ποινή φυλάκισης.

Η επιχείρηση του FBI είχε σαν στόχο να περιορίσει την αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ της οικογένειας Γκαμπίνο και της σικελικής μαφίας, η οποία ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω στο εμπόριο ναρκωτικών. Ένας από τους συλληφθέντες στις ΗΠΑ ήταν ο Φρανκ Κάλι, ένας λοχάγος της οικογένειας Γκαμπίνο. Αυτός σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του «πληροφοριοδότη» στις ΗΠΑ ήταν ο μεσολαβήτης με την οικογένια Ιντσερίλο της Σικελίας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της αστυνομικής επιχείρησης, «Παλιά Γέφυρα», αναφέρεται στους ιστορικούς δεσμούς των εξορίστων μαφιόζων της Σικελίας πέρα ​​από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μετά το δεύτερο πόλεμο της μαφίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα επιζώντα μέλη της Οικογένειας Ιντσερίλο τους είχε «επιτραπεί» να μεταναστεύσουν στη Νέα Υόρκη για να αποφευχθεί η εξόντωση τους από την συμμορία των Κορλεόνεζι και στη συνέχεια από τον νικητή του πολέμου αρχινονό Σαλβατόρε Ριίνα. Οι Αμερικανοί συγγενείς και συνεργάτες της οικογένειας Γκαμπίνο παρενέβησαν για λογαριασμό των Ιντσερίλο. Τους επετράπη να εγκατασταθούν στην Αμερική σε αντάλλαγμα με την υπόσχεση: Ούτε αυτοί, ούτε και τα παιδιά τους θα μπορούσαν ποτέ να πατήσουν πάλι το πόδι τους στο εδάφος της Σικελίας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, οι εξορίστοι Ιντσερίλο επέστρεψαν στο Παλέρμο, οι οποίοι είχαν καλούς λόγους: Ο Τότο Ριίνα και ο διάδοχός του Μπερνάρντο Προβεντσάνο συνελήφθησαν και οι δύο και καταδικαστηκαν σε ισόβια στην Ιταλία. Η εξόριστη γενιά των Ιντσερίλο φέρεται να ανοικοδόμησε την «Παλιά Γέφυρα» ανάμεσα στην Αμερική και τη Σικελία, την αποκατάσταση δεσμών για την ενάρξη κοινών επιχειρήσεων και της διακίνησης ναρκωτικών μεταξύ των μαφιόζων της Σικελίας και της Αμερικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Operation Old Bridge στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανακτήθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2018

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]