Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιχείρηση Δρυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Δρυς
2ος Παγκόσμιος Πόλεμος
Το Ξενοδοχείο Κάμπο Ιμπερατόρε το 1943
Χρονολογία12 Σεπτεμβρίου 1943
ΤόποςΞενοδοχείο Κάμπο Ιμπεράτορε,Γκραν Σάσσο
Ιταλία
ΣτόχοιΗ διάσωση του Μπενίτο Μουσολίνι
ΈκβασηΕπιτυχής
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Απολογισμός
Απώλειες2 Ιταλοί
Τραυματίες10 Γερμανοί

Η Επιχείρηση Δρυς (γερμανικά: Operation Eiche) ή αλλιώς η καταδρομή του Γκραν Σάσσο ήταν μια καταδρομική επιχείρηση των Γερμανών με επικεφαλής τον Λοχαγό Ότο Σκορτσένυ κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου για τη διάσωση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1943.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμεσως μετά την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία τον Ιούλιο του 1943[2] και τον βομβαρδισμό της Ρώμης[3],Το Ανώτατο Φασιστικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθαιρέσει τον Ντούτσε από αρχηγό και τον αντικατέστησε με τον Στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο. Ο Μπενίτο Μουσολίνι συνελήφθη, κατ' εντολή του τότε βασιλιά της Ιταλίας Βιτόριο Εμμανουέλε τον Γ', που είχε εν τω μεταξύ προσχωρήσει στο φασιστικό κίνημα.

Ο Μουσολίνι μετά από περιπλάνηση εντός της Ιταλίας κατέληξε σ' ένα τουριστικό χειμερινό θέρετρο, στο ξενοδοχείο Κάμπο Ιμπερατόρε, που βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο, στο κέντρο του Γκραν Σάσσο.

Η Επιχείρηση Διάσωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έξοδος του Μουσολίνι από το ξενοδοχείο μαζί με τους Γερμανούς Κομάντο

Όταν μαθεύτηκε η είδηση στο Βερολίνο ότι ο Μουσολίνι καθαιρέθηκε ο Χίτλερ ενοχλήθηκε από αυτήν την κίνηση των Ιταλών συμμάχων του, και αποφάσισε και για λόγους κύρους του Άξονα την απελευθέρωσή του. Έτσι ανέθεσε στον Ταγματάρχη Χάραλντ Μος την εκπόνηση του σχεδίου διάσωσης του Μουσολίνι. Ο ίδιος ο Χίτλερ επέλεξε τον Ότο Σκορτσένυ, έναν ήρωα των Ναζί για τις επιτυχημένες αποστολές του, να εκτελέσει το σχέδιο.Ο Σκορτσένυ με το δίκτυο πληροφοριών που διέθετε, κατάφερε να εντοπίσει τον Μουσολίνι, και έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου 1943 η καταδρομική δύναμη επιβιβάσθηκε σε ανεμόπτερα τύπου DFS 230 για να εκτελέσει την ιδιόμορφη αποστολή. Όλη η καταδρομική δύναμη ανήκε στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.[4]Χρησιμοποιήθηκαν 12 ανεμόπτερα που προσγειώθηκαν σε κοντινά υψώματα. Οι Ιταλοί θα αιφνιδιαστούν και οι απώλειες θα είναι ελάχιστες, και ο λόγος ήταν επειδή μαζί με τους Γερμανούς Κομάντο βρισκόταν και ένας έμπιστος Ιταλός Στρατηγός του Μουσολίνι, ο Φερντινάντο Σολέτι, που χάρη στη μεσολάβηση του κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς να μην αντισταθούν. Ο Ότο Σκορτσένυ κατέστρεψε τον ασύρματο των Ιταλών και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στον Μουσολίνι και του είπε : "Ντούτσε ο Φύρερ με έστειλε να σας απελευθερώσω". Και ο Μουσολίνι θα του απαντήσει: "Ήξερα ότι ο φίλος μου δεν θα ξεχνούσε". Στη συνέχεια επιβιβάσθηκαν σε ένα αεροπλάνο και πρώτα πήγαν στη Ρώμη και έπειτα στη Βιέννη, όπου ο Μουσολίνι διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο Ιμπέριαλ.

Η επιχείρηση διάσωσης του Μουσολίνι θα γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο μέσα από τη Γερμανική προπαγάνδα του Γκαίμπελς και θα κάνει μεγάλη αίσθηση. Ωστόσο θα είναι μία από τις τελευταίες επιτυχίες των Ναζί πριν από το τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]