Επιχείρηση: Άγριες Χήνες II

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επίχειρηση: Άγριες Χήνες II
(Wild Geese II)
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Χαντ[1]
ΠαραγωγήΓιούεν Λόιντ
ΣενάριοΡέτζιναλντ Ρόουζ
ΠρωταγωνιστέςΣκοτ Γκλεν, Μπάρμπαρα Καρέρα, Έντουαρντ Φοξ, Λόρενς Ολίβιε, Ρόμπερτ Γουέμπερ, Τζον Τέρι και Κένεθ Χέιγκ
ΜουσικήΡόι Μπαντ
ΦωτογραφίαΜάικλ Ριντ
ΔιανομήThorn EMI Plc
Πρώτη προβολή1985 και 10  Απριλίου 1986 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΕπιχείρηση: Άγριες Χήνες

Η Επίχειρηση: Άγριες Χήνες II (αγγλικά: The Wild Geese II) είναι δραματικό θρίλερ Βρετανικής παραγωγής του 1985, σε σκηνοθεσία του Πίτερ Χαντ, βασισμένο στο βιβλίο "The Square Circle" του Ντάνιελ Κάρνεϊ του 1982, στο οποίο μια ομάδα μισθοφόρων προσλαμβάνεται για να απαγάγει τον Ρούντολφ Ες από τη φυλακή Σπάνταου στο Βερολίνο.

Η ταινία αποτελεί την συνέχεια της ταινίας Άγριες Χήνες του 1978, η οποία επίσης παρήχθη από τον Έβαν Λόιντ και προσαρμόστηκε από ένα μυθιστόρημα του Κάρνεϊ. Πρωταγωνιστούν οι Σκοτ Γκλεν, Λόρενς Ολίβιε, Μπάρμπαρα Καρέρα και Έντουαρντ Φοξ.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην πρώτη ταινία ως συνταγματάρχης Άλλεν Φόλκνερ, σχεδίαζε να επαναλάβει το ρόλο του και στην δεύτερη ταινία, αλλά πέθανε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η κινηματογράφηση. Τον αντικατέστησε ο Έντουαρντ Φοξ, ο οποιος υποδύθηκε τον αδελφό του Άλλεν Φόλκνερ, ως ένας από τους μισθοφόρους. Κανένας χαρακτήρας από την πρώτη ταινία δεν εμφανίζεται στη συνέχεια.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λονδίνο, 1982. Ως ο μόνος επιζήσας ναζιστής ηγέτης στην φυλακή, ο Ρούντολφ Ες διαθέτει μυστικά που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη σταδιοδρομία εξέχοντων πολιτικών προσωπικοτήτων. Ενα διεθνές δίκτυο ειδήσεων αποφασίζει να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για να πάρει αυτές τις πληροφοριες.

Καθώς ο Άλεξ Φόλκνερ φτάνει για μια συνάντηση, ο Ρομπερτ Μακέιν διαφωνεί με τον Μάικλ Λούκας για την καθυστέρηση της προγραμματισμένης απόδρασης του Ρούντολφ Ες.

Ο Φόλκνερ εισέρχεται στο γραφείο, όπου συναντά τον Μάικλ και την Κάθι Λούκας, όπου του δείχνουν μια σύντομη βιντεοκασέτα και του προσφέρουν την δυνατότητα να αποφασίσει για το τίμημά του για να απαγάγει τον Ρούντολφ Ες απο την φυλακή Σπανταου. Στην αρχή ο Φόλκνερ υποθέτει ότι πρόκειται για αστείο, αλλά όταν ανακαλύπτει ότι σοβαρολογούν, τους λέει για τις πιθανές συνέπειες της απαγωγής του Ες. Ο Φόλκνερ αρνείται την προσφορά, αλλά τους συνιστά να απευθυνθούν στον Τζον Χαντάντ για να αναλάβει αυτήν την επιχείρηση. Ο Χαντάντ, ενας πρώην Λιβανέζος Αμερικανός στρατιώτης που έγινε μισθοφόρος, αποφεύγει να εμπλακεί με τους τους Παλαιστίνιους και κατοικεί στο Λονδίνο. Ο Μάικλ και η Κάθι συναντούν τον Τζον Χαντάντ και καταλήγουν σε συμφωνία για να αναλάβει την απαγωγή του Ες και να τον βγάλει με ασφάλεια από το Δυτικό Βερολίνο.

Όταν ο Χαντάντ φτάνει στο Δυτικό Βερολίνο, πηγαίνει έξω από τη φυλακή Σπανταου ως ασκούμενος αθλητής. Εκει παρακολουθεί με προσοχή ολες τις κινήσεις των φρουρών, συμπεριλαμβανομένων των πύργων και εισόδων. Την επόμενη μέρα ο Χαντάντ με μια ομαδα συνεργατών του, κατορθώνει και εισέρχεται στην είσοδο των φυλακών. Με προσοχή παρακάμπτει τους φρουρούς μελετώντας τις χρονικές περιπολίες τους, όπου στη συνέχεια σχεδιάζει τους διαδρόμους και τα κελιά.

Όταν εγκαταλείπει τη φυλακή με τους συνεργάτες του, ο Χαντάντ απάγαγεται από τον κατάσκοπο της Ανατολικής Γερμανίας Kαρλ Στρόμπλινγκ. Ο Στρόμπλινγκ και οι πράκτορες του τοποθετούν στον Χαντάντ μια πλαστική σακουλα στο κεφάλι του για να τον βασανίσουν για να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή του. Ο Χαντάντ κατορθώνει να δραπετεύσει και επιβιώνει εξουδετερώνοντας τους πράκτορες κα περνά απέναντι από το δρόμο, όπου χτυπιέται απο ενα φορτηγό καθώς η αστυνομία φτάνει και γίνεται μάρτυρας του συμβάντος.

Ενώ αναρρώνει στο νοσοκομείο, ο Χαντάντ δέχεται επίσκεψη απο τον βρετανό συνταγματάρχη Ρεντ-Χενρι, ο οποιος προσπαθεί να μάθει από τον Χαντάντ γιατί βρίσκεται στο Βερολίνο, χωρίς αποτέλεσμα όμως, αλλά υποψιάζεται ότι είναι εκεί για να απαγάγει τον Ες. Ο Χαντάντ εγκαταλείπει το νοσοκομείο και μαζί με την Κάθι πηγαίνει στη Βαυαρία για να προγραμματίσει την αποστολή χωρίς παρεμβάσεις από τον Στρόμπλινγκ.

Ο Χαντάν στρατολογεί τον παλαιό μισθοφόρο σύντροφό του Αλεξ Φόλκνερ για να καλύπτει τα χνωτα του. Ο Φόλκνερ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, εργάζεται ως δολοφόνος και είναι ειδικός σκοπευτής. Μια ρομαντική σχέση ξεκινά ανάμεσα στον Χαντάντ και την Κάθι, και οι τρεις τους επιστρέφουν στο Δυτικό Βερολίνο για να διαπιστώσουν ότι ο Ρεντ-Χενρι θα βοηθήσει τον Χαντάντ να απελευθερώσει τον Ες. Για άλλη μια φορά ο Στρόμπλινγκ προσπαθεί να δολοφονήσει τον Χαντάντ, αλλά αυτή τη φορά ο Φόλκνερ τον βοηθά να τον σκοτώσει μαζι με τους πράκτορες του, εκτός από έναν από αυτούς.

Εν τω μεταξυ ο Χαντάντ κάνει μια συνάντηση με τον Ρεντ-Χενρι για να συζητήσει το σχέδιό του, και συμφωνεί να παραδώσει τον Ες στον συνταγματάρχη σε αντάλλαγμα να φυγαδεύσει τον λοχία Τζέιμς Μέρφι, πρώην διευθυντή της φυλακή του Σπαντάου, ο οποιος ενημερώνει τον Χαντάντ για τη καθημερινή ρουτίνα της φυλακής και βοηθά τους μισθοφόρους να μπούνε μέσα υποδυόμενοι τη βρετανική βασιλική στρατιωτική αστυνομία.

Η επιχείρηση απαγωγής του Ρουντολφ Ες πραγματοποιήται επιτυχώς και μεταφέρεται σε βρετανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι μισθοφόροι μεταμφιεσμένοι πρώτα ως υπάλληλοι της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας, στη συνέχεια παίρνουν τον Ρούντολφ Ες με αεροπλάνο στη Βιέννη υποδυόμενοι αυτήν την φορά μια ομάδα αυστριακών ποδοσφαιριστών. Η Επιχείρηση κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους. Σε ένα βιεννέζικο ξενοδοχείο, ο Ες αφου ανακτήσει τις αισθήσεις του, αρνείται να μιλήσει για το παρελθόν του και ζητά να επιστρέψει πίσω στη φυλακή. Ο Χαντάντ και ο Φόλκνερ προσπαθούν να του μιλήσουν για να δεχτεί την ελευθερία του, αλλά επιμένει να επιστρέψει στο Σπαντάου ώστε να περάσει εκεί τις τελευταίες μέρες της ζωής του εκεί ήρεμα. Την επόμενη μέρα οι Χαντάντ, η Καθι και ο Φόλκνερ πηγαίνουν τον Ρούντολφ Ες στη γαλλική πρεσβεία, όπου αργότερα επιστρέφει πίσω στην φυλακή Σπαντάου. Ένα άρθρο μιας εφημερίδας τις επόμενες ημέρες αναφέρει μια ιστορία για μια φήμη που υπαρχει σχετικα με την απαγωγή του Ρούντολφ Ες, ωστοσο οι συμμαχικές δυνάμεις του δυτικού Βερολίνου δεν επιβεβαιώνουν ότι αυτό έγινε.

Διανομή Ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτη ταινία δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ,αλλά υπηρξε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο του 1984 οι Ρίτσαρντ Μπάρτον και Σκοτ Γκλεν ανακοινώθηκαν ως βασικοί πρωταγωνιστές. Ζητήθηκε από τον Ρότζερ Μουρ να επαναλάβει το ρόλο του από την πρώτη ταινία, αλλά δεν του άρεσε το σενάριο της δεύτερης ταινίας.[3] Ο Λιούις Κόλινς ισχυρίστηκε ότι είχε αρχικά επιλέγει για να υποδυθεί τον Χαντάντ λόγω συμβολαίου με τον παραγωγό Έβαν Λόιντ, αλλά ο ρόλος πήγε στον Αμερικανό Σκοτ Γκλεν.

Ο Μπάρτον είπε μετά την ταινία ότι σκόπευε "να αποσυρθεί ξανά για τουλάχιστον έξι μήνες". Τον Αύγουστο του 1984, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας, ο Μπάρτον πέθανε από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στη Γενεύη. Ο παραγωγός Έβαν Λόιντ τον είχε επισκεφτεί νωρίτερα και με την ειδηση του θανάτου του Μπάρτον δήλωσε:«Έδειχνε απολύτως υγιής και μόλις ειχε πέρασει εξέτασεις για την ταινία μετά από ωραίες διακοπές στην Ελβετία».[4] Η ταινία ανοίγει με μια αφιέρωση στον ηθοποιό Ρίτσαρντ Μπάρτον για την συμμετοχή του στην προηγούμενη ταινία, ακολουθούμενο από μια σύντομη περίληψη αυτής της ταινίας.

Ο 77χρονος Λόρενς Ολίβιε, που υποδύθηκε τον Ρούντολφ Ες, είχε κακή υγεία κατά τη διάρκεια της γυρισμάτων, απαιτώντας από τη νοσοκόμα του να τον συνοδεύει κατά τη διάρκεια της παραγωγής.[5] Άρχιζε επίσης να υποφέρει και από προβλήματα μνήμης. Ο Έντουαρντ Φοξ ειχε πει οτι ο Ολιβιε εργάζοταν για ώρες για να αποστηθίσει τις ατάκες του. Η Ίνγκριντ Πιτ, η οποία έπαιξε στην ταινία αλλά δεν είχε σκηνές μαζί του, έκανε δείπνο με τον Ολίβιε κατά τη διάρκεια της παραγωγής και τον περιέγραψε ως "πολύ γέρο και αδύναμο μέχρι στιγμής, αλλά παρόλα αυτά ηταν πολύ χαρούμενος".[6] Ο γιος του Ρούντολφ Ες, Γουλφ Ρουντίγκερ Ες, είπε αργότερα ότι η ομοιότητα του Ολίβιε με τον πατέρα του ήταν "τρομερά ακριβής". [7]

Ο Πάτρικ Στιούαρτ εμφανίζεται σε μικρό ρόλο ως Ρώσος συνταγματάρχης. Με τη δική του ομολογία, πήρε μόνο το ρόλο να πληρώσει για τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι του. Ένιωθε ότι η εμφάνισή του στην ταινια αυτή ήτανε η μεγαλύτερη αμηχανία της καριέρας του[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0090323/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  2. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins.
  3. p.286 Moore, Sir Roger My Word Is My Bond: A Memoir It Books (8 December 2009)
  4. RICHARD BURTON DIES OF STROKE Philadelphia Daily News 6 Aug 1984: 3.
  5. Olivier Terry Coleman, Bloomsbury, 2005, p.477
  6. Wild Geese II Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., Ingrid Pitt.net (Accessed = 3 April 2012)
  7. Laurence Olivier: A Biography Donald Spoto, Cooper Square Press, 1991, p.405
  8. https://www.youtube.com/watch?v=BdOuidDRQI0

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]