Επισκοπή Ταμασού και Ορεινής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Επισκοπή Ταμασέων (όχι Ταμασσέων [1]), γνωστή και ως Επισκοπή Ταμασού, ή παλαιότερα Επισκοπή Ταμασίας είναι μια Επισκοπή που ανήκει εκκλησιαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου.

Πρώτος Επίσκοπος της Επισκοπής αυτής υπήρξε ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους Επισκόπους που χειροτονήθηκαν στην Κύπρο. Στην κοινότητα Πολιτικό, υπάρχει και μοναστήρι του Αγίου (Η γνωστή ανα το παγκύπριο γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου), μαζί με σπηλιά, μέσα στην οποία ασκήτεψε ο Άγιος, ο οποίος γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου. Επόμενος Επίσκοπος υπήρξε ο Άγιος Μνάσων και ακολούθησαν άλλοι Άγιοι, μαθητές και συνεργάτες του Αγίου Ηρακλειδίου, όπως ο Άγιος Ρόδωνας που υπήρξε και βιογράφος του Αγίου Ηρακλειδίου, που έζησαν και ασκήτεψαν στην Επισκοπή Ταμασού.

Η ανασυσταθείσα μετά από οκτώ αιώνες που είχε καταργηθεί από τους Φράγκους κατακτητές της Κύπρου, Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, είχεν αρχικά την έδρα της στο χωριό Πολιτικό, μετέπειτα όμως μετεφέρθη σε άλλο μεγαλύτερο χώρο στην Πάνω Δευτερά, όπου βρίσκεται και σήμερα, μέχρι που να ανεγείρη μεγάλο ιδιόκτητο Μητροπολιτικό Μέγαρο, που θα γίνει, όπως γνωστοποιήθηκε, στο χωριό Επισκοπειό, όπου βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός της νέας Μητροπόλεως. Ο σημερινός Επίσκοπος είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Σημειωτέον δε, ότι η Καθολική Εκκλησία διατηρούσε ανέκαθεν Τιτουλάριο Επίσκοπο Ταμασού (Bishop of Tamasus).


Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Ταμασός ανά τους αιώνες: «Η γραφή της Ταμασού με ένα μόνο σίγμα».