Επαναφορά από την πλάγια γραμμή (Πλάγιο άουτ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκτέλεση πλάγιου άουτ από αγώνα του γαλλικού πρωταθλήματος γυναικών.

Το πλάγιο άουτ αποτελεί τον τρόπο επανέναρξης του παιχνιδιού αν συμβεί κίνηση ολόκληρης της μπάλας, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα, έξω από την πλάγια γραμμή του γηπέδου (αν η μπάλα "βγει πλάγιο" ή "βγει έξω" στην καθομιλουμένη του γηπέδου). Εκτελείται με επαναφορά της μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μέσω των χεριών ενός παίκτη της αντίπαλης ομάδας από αυτήν της οποίας παίκτης ακούμπησε τελευταίος την μπάλα πριν βγει. Συναντάται δε στο ποδόσφαιρο και το χάντμπολ.

Στο ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλάγιο άουτ είναι συνηθισμένος όρος στο ποδόσφαιρο (η επίσημη ονομασία του οποίου είναι επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια) και είναι ένας από τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Σημειώνεται με την ύψωση της σημαίας του βοηθού διαιτητή. Η εκτέλεση γίνεται με τα δύο χέρια πίσω από το κεφάλι με την μπάλα, και τα δυο πόδια στο έδαφος, πάνω ή έξω από την πλάγια γραμμή. Οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας δεν επιτρέπεται να είναι παραπάνω από δυο μέτρα κοντά στον εκτελεστή. Εάν το πλάγιο άουτ εκτελέσει ο τερματοφύλακας και την μπάλα πιάσει ξανά αυτός χωρίς να την ακουμπήσει προηγουμένως άλλος παίκτης καταλογίζεται φάουλ και ελεύθερο λάκτισμα (άμεσο έξω από την μεγάλη περιοχή, έμμεσο και όχι πέναλτι μέσα στην περιοχή), στο μέρος όπου έγινε το φάουλ.

Στο χάντμπολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χάντμπολ το πλάγιο ονομάζεται επίσημα πλάγια ρίψη. Μπορεί να σημειωθεί σε όλες τις πλευρές του γηπέδου, όχι μόνο στις δυο μεγάλες πλευρές όπως στο ποδόσφαιρο. Σημειώνεται και όταν η μπάλα ακουμπήσει την οροφή του γηπέδου. Εκτελείται από το σημείο που βγήκε η μπάλα, με το ένα πόδι πάνω στη γραμμή και τους αντίπαλους παίκτες σε τουλάχιστον τρία μέτρα απόσταση. Όταν το άουτ έχει σημειωθεί στην εξωτερική γραμμή τέρματος (τη "μικρή" πλευρά του γηπέδου), το πλάγιο εκτελείται από την πλησιέστερη γωνία του αγωνιστικού χώρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]