Επαναστόχευση φαρμάκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος επαναστόχευση φαρμάκων (drug repositioning, drug repurposing, drug re-profiling ή drug retasking) αναφέρεται στην ανεύρεση νέων ασθενειών στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχοντα φάρμακα, με διαφορετικές αρχικές ενδείξεις.

Η σημασία της επαναστόχευσης φαρμάκων αυξάνει με την πάροδο των ετών, καθώς όλο και περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αναγνωρίζουν ότι βιολογικές ανακαλύψεις και τεχνολογίες στις οποίες είχαν στηριχθεί μέχρι πρόσφατα πολλές ελπίδες, τελικά αποτυγχάνουν στην επίτευξη των στόχων τους.

Η επαναστόχευση φαρμάκων έχει ήδη οδηγήσει σε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι το γνωστό Viagra (Pfizer), που αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης, ενώ πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον στη στυτική δυσλειτουργία. Άλλο παράδειγμα είναι η θαλιδομίδη, η οποία προκάλεσε τρομακτικές βλάβες σε έμβρυα, όταν, την δεκαετία του '60, χορηγήθηκε ως "ενισχυτικό" σε εγκύους και τώρα χρησιμοποιείται στο οζώδες ερύθημα. Εξάλλου, μικρότερες εταιρείες όπως η Biovista, ασχολούνται σε συστηματική βάση με την επαναστόχευση φαρμάκων. Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό τεχνολογιών, όπως είναι η Βιολογίαin silico” και πειράματα “in vitro ή in vivo” προκειμένου να επιλέξουν φάρμακα και στη συνέχεια να αναπτύξουν και να ελέγξουν επιστημονικές υποθέσεις σχετικές με νέες χρήσεις τους.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της επαναστόχευσης φαρμάκων σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξής τους είναι ότι τα επιλεγόμενα φάρμακα ήδη χρησιμοποιούνται, και, επομένως, έχουν περάσει ένα σημαντικό αριθμό ελέγχων τοξικότητας. Έτσι μία εταιρεία μπορεί να παρακάμψει σημαντικά έξοδα και να κερδίσει χρόνο, οδηγώντας γρηγορότερα το φάρμακό της στην αγορά. Από την άλλη, εγείρονται ορισμένα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθότι ένα φάρμακο που επαναστοχεύεται σε άλλη ένδειξη, ενδέχεται να καλύπτεται από ευρεσιτεχνίες που καθιστούν εμπορικά ασύμφορη την προώθησή του στην αγορά.

Η επαναστόχευση φαρμάκων μεγιστοποιεί τη χρήση της υπάρχουσας γνώσης και δημιουργεί ελπίδες ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό συμπλήρωμα στις τρέχουσες τεχνικές ανάπτυξης φαρμάκων και αντιμετώπισης ασθενειών.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]