Επίχαρις (έντομο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επίχαρις

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Υμενόπτερα (Hymenoptera)
Οικογένεια: Μελισσίδες (Apidae)
Υποοικογένεια: Μελισσίνες (Apinae)
Γένος: Επίχαρις (Epicharis)
Klug, 1807

Η επίχαρις (επιστημονική-λατινική ονομασία Epicharis) είναι γένος από υμενόπτερα έντομα, που ανήκουν στην οικογένεια της μέλισσας, τις μελισσίδες. Το γένος αυτό περιλαμβάνει το πολύ 39 είδη, τα οποία ταξινομούνται σε εννέα διαφορετικά υπογένη. Είναι μεγάλες μελισσίδες και συναντώνται στην περιοχή της αμερικανικής ηπείρου που εκτείνεται από το Μεξικό μέχρι τη Βραζιλία[1]). Τα περισσότερα είδη είναι προσαρμοσμένα στο να μεταφέρουν αιθέρια έλαια από τα άνθη αντί για γύρη ή νέκταρ (ή επιπροσθέτως με αυτά). Τα έλαια αυτά συλλέγονται συνήθως από φυτά της οικογένειας μαλπιγιοειδή. Επίσης δεν είναι σπάνιο οι επιχάριτες να συλλέγουν φυτικές ρητίνες για χρήση στην κατασκευή των κελιών της φωλιάς τους. Σύμφωνα με πρόσφατες φυλογενετικές μελέτες, το γένος είναι αδελφό με τον κλάδο των «καλαθοφόρων» μελισσιδών (ο γνωστότερος κλάδος της οικογένειας, που περιλαμβάνει και την κοινή μέλισσα) και με το γένος Centris [2]

Τα περισσότερα είδη επιχάριτος έχουν μαύρη κεφαλή και μεσόσωμα («θώρακα»), ενώ το μετάσωμα («κοιλία») είναι συχνά κοκκινωπό και/ή φέρει ανοικτές κίτρινες κηλίδες ή ζώνες. Ξεχωρίζουν από το πολύ συγγενικό γένος Centris στην ύπαρξη δύο ομάδες των τριών μακριών χονδρών τριχιδίων (seta), που εξέχουν προς τα πίσω ξεκινώντας μόλις πίσω από τους οφθαμούς.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moure, J.S. «Catalogue of Bees of Neotropical Region». Catalogue of Bees of Neotropical Region - online version. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2014. 
  2. Martins, Aline C.; Melo, Gabriel A.R.; Renner, Susanne S.. «The corbiculate bees arose from New World oil-collecting bees: Implications for the origin of pollen baskets». Molecular Phylogenetics and Evolution 80: 88. doi:10.1016/j.ympev.2014.07.003. PMID 25034728.