Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διεθνείς σχέσεις της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι απαιτήσεις για βίζα για τους Σέρβους πολίτες

Οι εξωτερικές σχέσεις της Σερβίας πραγματοποιούνται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Σερβία έχει κληρονομήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με όλες τις περιουσίες του, μετά τη διάλυση της προηγούμενης πολιτικής ένωσης με το Μαυροβούνιο. Το υπουργείο συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πολίτες του Μαυροβουνίου σε χώρες που δεν έχει διπλωματική παρουσία το Μαυροβούνιο. Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχουν εκφράσει την θέληση για την επιδίωξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρώην Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς είχε αναφερθεί στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ως τους τέσσερις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής.[1] Η Δημοκρατία της Σερβίας προσχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη την 1η Νοεμβρίου 2000.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η πρώην σερβική επαρχία του Κοσόβου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σερβία, σχηματίζοντας τη Δημοκρατία του Κοσόβου. Σερβία, Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μαρόκο, Ελλάδα, Μεξικό, Ρουμανία, Ουκρανία, Ισπανία, Ινδία, Βραζιλία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Λευκορωσία, Παλαιστίνη, Βολιβία και πολλές άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Η Σερβία έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει την αναγνώριση του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς. Το Κόσοβο δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ, ωστόσο το 2018 113 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, η Δημοκρατία της Κίνας, το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, το Νιούε και οι Νήσοι Κουκ είχαν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Με την ισχυρή και σταθερή αντίθεση τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας και των συμμάχων τους, το Κόσοβο δεν έχει σήμερα προοπτικές να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών.[2]

Η Σερβία, σε απάντηση προς τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο έθνος, έχει ανακαλέσει τους πρεσβευτές της σε αυτά τα έθνη ως πράξη διαμαρτυρίας.[3] Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Κολομβία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει πρεσβεία στο Βελιγράδι. Η Σερβία έχει πρεσβεία στο Σαράγεβο και γενικό προξενείο στη Μπάνια Λούκα. Και οι δύο χώρες είναι πλήρη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της Κεντροευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (CEFTA). Η Σερβία είναι επίσημα υποψήφια και η Βοσνία πιθανή υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο χώρες εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις στις 9 Σεπτεμβρίου 1996. Η Κροατία έχει μια πρεσβεία στο Βελιγράδι και γενικό προξενείο στη Σουμπότιτσα. Η Σερβία έχει πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ και δύο γενικά προξενεία (σε Ριέκα και Βούκοβαρ). Υπάρχουν περίπου 200.000 άνθρωποι σερβικής καταγωγής που ζουν στην Κροατία και περίπου 70.000 άνθρωποι κροατικής καταγωγής που ζουν στη Σερβία.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, που δημιουργήθηκε το 1992 από τις Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, Μαυροβούνιο και Σερβία, σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία (τότε Δημοκρατία της Μακεδονίας) στις 8 Απριλίου 1996.[4] Η σύναψη των διμερών σχέσεων έγινε με το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.[5] Η Σερβία ως εκ τούτου, είναι μία από τις 125 χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».[6] Η ΠΓΔΜ έχει πρεσβεία στο Βελιγράδι και η Σερβία διαθέτει πρεσβεία στα Σκόπια.

  1. «B92 – Info – Tadi on Serbia's "four pillars of diplomacy"». B92. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «Rift Emerges at the United Nations Over Kosovo». New York Sun. 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2018. 
  3. PROTEST CONVEYED TO FRANCE, BRITAIN, COSTA RICA, AUSTRALIA, ALBANIA στο Wayback Machine (archive index)
  4. Ministry of Foreign Affairs – Republic of Macedonia Αρχειοθετήθηκε 2011 στο Wayback Machine.
  5. «Republic of Serbia – Ministry of Foreign Affairs». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2018. 
  6. «FM Milososki: Name row a result of Greece's desire to protect its myth of pure nation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009. the fact that 125 countries in the world have recognised Macedonia's constitutional name is a clear signal that the country has international support