Εξέγερση του Κράινα Κότσινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης της περιοχής
Kocina krajina02.png

Η Εξέγεση του Κράινα Κότσινα ή Εξέγερση του Κότσα (σερβικά : Кочина крајина), ήταν μια εξέγερση των Σέρβων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κράτησε από τον Φεβρουάριο του 1788 έως τις 7 Σεπτέμβρη 1788[1] ηγέτης της εξέγερσης ήταν ο Κότσα Αντιέλκοβιτς (1755-1789) που βοηθήθηκε από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων . Επέτρεψε στους Αψβούργους να κατακτήσουν τις κεντρικές περιοχές της σημερινής Σερβίας από τους Οθωμανούς. Η νέα επαρχία που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Αυστροουγγαρίας υπήρξε για 3 χρόνια[2].

Το 1791 οι Αυστριακοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη αυτά, μαζί τους έφυγαν πολλοί σέρβοι που φοβόντουσαν τα αντίποινα των Οθωμανών[3]. Στην εξέγερση συμμετείχε επίσης ο ήρωας της Σερβικής επανάστασης Καραγιώργης Πέτροβιτς ο οποίος υπηρετούσε στον αυστριακό στρατό κατά εκείνη τη χρονική στιγμή[4]. Η αντίποινα των Οθωμανών στην αρχή της εξέγερσης επηρέασε τους Σέρβους και τους οδήγησε 15 χρόνια αργότερα να ξεσηκωθούν και να απελευθερωθούν από τους Οθωμανούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Koča's frontier rebellion της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).