Εμβατήριο του Χοενφρίντμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η έφοδος του πεζικού της Πρωσίας στο Χοενφρίντμπεργκ, 4 Ιουνίου 1745. Πίνακας του Καρλ Ρέχλινγκ

Το εμβατήριο του Χοενφρίντμπεργκ (γερμ. Der Hohenfriedberger ή Der Hohenfriedeberger), (Συλλογή στρατιωτικών εμβατηρίων ΑΜ I, αρ. 21, ΑΜ I, αρ. 1c και ΑΜ III, αρ. 1b) είναι μια από τις πιο γνωστές μουσικές συνθέσεις γερμανικής στρατιωτικής μουσικής. Ονομάστηκε έτσι προς ανάμνηση της νίκης της Πρωσίας εναντίον της συμμαχίας των Αυστριακών και Σαξόνων στη μάχη του Χοενφρίντμπεργκ στις 4 Ιουνίου 1745.

Τα σχετικά με την επινόηση της σύνθεσης δεν είναι γνωστά, αλλά βασίζονται σε διάφορους μύθους. Σύμφωνα με έναν μύθο, οι στρατιώτες του Συντάγματος Δραγώνων Μπαϊρόιτ που νίκησαν στη μάχη, επέστρεψαν την επόμενη μέρα στον στρατώνα τους τραγουδώντας τους στίχους αυτού του εμβατηρίου, ενώ ο βασιλιάς Φρειδερίκος Β΄ τους απέτισε φόρο τιμής υψώνοντας το καπέλο του. Ένας άλλος μύθος θέλει τον ίδιο τον βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο Β΄ συνθέτη του εμβατηρίου. Ιστορικά τεκμηριωμένη είναι μια επιστολή του Φρειδερίκου, με την οποία παραχωρεί άδεια στο Σύνταγμα Δραγώνων Μπαϊρόιτ να εκτελούν μουσικές συνθέσεις και να παίζουν εμβατήρια για Γρεναδιέρους με ταμπούρο και αυλούς, καθώς και εμβατήρια του βαρέος ιππικού με σάλπιγγα και τύμπανο. Πρώτη γραπτή σύνθεση του εμβατηρίου είναι μια διασκευή για πιάνο του 1795, ενώ οι στίχοι προστέθηκαν το 1845, στην εκατονταετηρίδα της μάχης, όταν το Σύνταγμα των Δραγώνων είχε ήδη μετονομαστεί σε «Άνσμπαχ-Μπαϊρόιτ». Το εμβατήριο έγινε δημοφιλές τον καιρό της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και θεωρείτο «ηρωικό εμβατήριο» των Πρώσων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Der Hohenfriedberger της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).