Μπάσο τύμπανο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάσο τύμπανο
Μπάσο τύμπανο
Ταξινόμηση Μεμβρανόφωνα
Σχετικά Όργανα Κρουστά: Ταμπούρο, Τομ τομ, Τύμπανα, Κύμβαλα

Το μπάσο τύμπανο γνωστό και ως μπότα ή κασα, είναι μεμβρανόφωνο κρουστό όργανο με κυλινδρικό σώμα, που φέρει από μία τεντωμένη μεμβράνη σε κάθε άνοιγμα. Λέγεται και γκρανκάσα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή βαθύφωνων ήχων και αποτελεί βασικό μέλος των κρουστών της ορχήστρας (συνήθως με την ιταλική του ονομασία, grancassa), ενός συνόλου τυμπάνων, καθώς και στρατιωτικών συνόλων (μπάντα), ενώ τύμπανα με παρόμοιο μέγεθος και λειτουργικότητα δεν λείπουν από σύνολα αφρικάνικης, βαλκανικής, νοτιοαμερικάνικης και κουβανέζικης παραδοσιακής μουσικής. Ανάλογα με το μουσικό πλαίσιο, τοποθετείται στο πάτωμα (στην περίπτωση των τυμπάνων), στερεώνεται σε βάση (λ.χ., σε σύνολα ευρωπαϊκής κλασσικής μουσικής), ή, στην περίπτωση παρελάσεων, κρεμιέται στο σώμα του τυμπανιστή με τη βοήθεια ενός ιμάντα μεταφοράς.

Μουσική χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πετάλι παιξίματος του μπάσου τύμπανου σε ένα σύνολο τυμπάνων

Στα τύμπανα, παίζεται συνήθως με το ισχυρό πόδι του τυμπανιστή, μέσω ενός πεντάλ (βλ. εικόνα). Αν και μια τυπική διάταξη τυμπάνων περιλαμβάνει ένα μπάσο τύμπανο, ορισμένα σύνολα έχουν δύο (δηλαδή, ένα για το κάθε πόδι του τυμπανιστή), ενώ δε λείπουν και σύνολα με περισσότερα από δύο μπάσα τύμπανα.

Είναι το μεγαλύτερο τύμπανο που χρησιμοποιείται στο σύνολο και εξαιτίας του μεγέθους του, τοποθετείται με το επίπεδο της μιας μεμβράνης της κάθετα προς το μπροστινό μέρος του ντράμερ. Κατά το στήσιμό της πρέπει απαραίτητα να τοποθετείται πάνω σε χαλί ή κάποιο άλλο παρόμοιο υλικό που δεν γλυστράει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ώθηση από το πεντάλ θα μετακινούσε τη μπότα και μαζί και τα δυο τύμπανα εκτός θέσης. Ανάλογα με τον ήχο που θέλει να πετύχει κανείς, μπορεί στο εσωτερικό της να τοποθετηθούν κομμάτια από υλικό που δημιουργούν κάποια συντομότερη απόσβεση στον ήχο, όπως αφρολέξ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]