Ελληνική Αθλητική Ένωση Σικάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ελληνική Αθλητική Ένωση Σικάγου ή Χελλένικ Γιουνάιτεντ (Hellenic United Athletic Club of Chicago ή "HUAC") είναι μια δυναμική ομάδα ποδόσφαιρου των Έλλήνων του Σικάγου, η οποία με το σημερινό της όνομα ιδρύθηκε το 2008. Προϋπήρχε από το 2006 ως ανεπίσημη ομάδα με το όνομα "Pan Hellenic United Football Club", ενώ οι ρίζες της προέρχονται από την παλιότερη ποδοσφαιρική ομάδα "Ελλάς Σικάγου" (Hellas Soccer Club), που λειτουργούσε από το 1979. Η Χελένικ συμμετέχει με δύο ομάδες στην ανώτερη κατηγορία (Major Division) της National Soccer League of Chicago, δηλαδή του τοπικού πρωταθλήματος της πολιτείας του Ιλλινόις: τη Γαλάζια (Hellenic Utd "Blue" ή HUAC "Blue") και τη Λευκή (Hellenic Utd "White" ή HUAC "White"), οι οποίες πρωταγωνιστούν. Το 2009 η Χελένικ κατέκτησε το Κύπελλο Ιλλινόις (Frank Mariani Cup).

Η Ελλάς Σικάγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1979 στις βόρειες συνοικίες του Σικάγου ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα "Hellas Soccer Club". Ιδρυτικά μέλη της ήταν οι: Λάκης και Κρις Κεχαγιάς, Τομ Κοντός, Τζιμ Κρητικός, Τεντ Κουλούρης, Νίκος Καλιάμπασης, Νικ Γιαννόπουλος, Ανδρέας Σαραντόπουλος και Δήμος Γιαννόπουλος. Για είκοσι και πλέον χρόνια η "Ελλάς" συμμετείχε κανονικά στα πρωταθλήματα της National Soccer League (N.S.L.), τόσο στο κανονικό πρωτάθλημα όσο και στο πρωτάθλημα Βετεράνων άνω των 30 (Men's Over 30). Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρουσιάστηκαν φαινόμενα κόπωσης στη λειτουργία του συλλόγου. Πολλοί από τους αρχικούς ιδρυτές είχαν μεγαλώσει και υπήρχε πρόβλημα ανανέωσης στα στελέχη και στους αθλητές της ομάδας. Έτσι έπαψε να μετέχει στο κανονικό πρωτάθλημα και συμμετείχε μόνο στα πρωταθλήματα βετεράνων και παλαιμάχων: άνω των 30 (Over 30) και άνω των 40 (Over 40). Μοιραία πλησιάζε το τέλος της ομάδας.

Το 2004 την ομάδα βετεράνων άνω των 30 ανέλαβαν δυο νέοι ενθουσιώδεις μάνατζερ ο Γιάννης Κοσμάς και ο Σπύρος Αρσένης, έχοντας νέες ιδέες για τη λειτουργία της. Έτσι ο σύλλογος πήρε παράταση ζωής δυο-τριών ετών, ώσπου οι Κοσμάς και Αρσένης αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Η Πανελένικ Γιουνάιτεντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φεβρουάριο του 2006 μια ομάδα Ελληνοαμερικανών σπουδαστών και μαθητών ίδρυσαν την ποδοσφαρική ομάδα "Pan Hellenic United Football Club" (PHUFC), δηλ. "Παν-Ελληνική Ποδοσφαιρική Ένωση". Τα μέλη της σκόπευαν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο ανεξάρτητο από τα καθιερωμένα μέχρι τότε ελληνικά κοινωνικά και αθλητικά σωματεία, δηλαδή του Συλλόγου Νεολαίας της Ελληνορθόδοξης Ενορίας (GOYA) και του αντίστοιχου του Ελληνικού Κολλεγίου (Hellenic College Campus Organization).

Η τυπική δημιουργία του συλλόγου προήλθε από τη συγχώνευση δυο παλιότερων συλλόγων που δεν μετείχαν σε επίσημα πρωταθλήματα, των: α) "St. John the Forerunner Paintball Club", μιας ομάδας πέιντμπολ αναψυχής που λειτουργούσε από το 2003 και β) "Hellas Chicago FC" (2004), η οποία ήταν δημιούργημα Ιταλών φίλων της Ελλάς Βερόνα και δεν είχε σχέση με την ελληνοαμερικανική "Hellas Soccer Club".

Την πρώτη ομάδα του συλλόγου αποτέλεσαν παίκτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας: Κρήτη, Μακεδονία, Νησιά Αιγαίου, Πελοπόννησο κ.ά. και άρχισε να μετέχει δοκιμαστικά στο τοπικό πρώτάθλημα. Από το 2007 άρχισαν να γίνονται συζητήσεις μετονομασίας του συλλόγου, ώστε το όνομά του να μη συγχέεται με το όνομα του Πανελλήνιου Νεανικού Συμβουλίου (Midwest Pan Hellenic Youth Council) που λειτουργούσε στην περιφέρεια του Σικάγου. Έτσι το πρόθεμα "Pan" αφαιρέθηκε από την επωνυμία του.

Η ίδρυση της Χελλένικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 οι Γιάννης Κοσμάς και Σπύρος Αρσένης ίδρυσαν την "Hellenic United A.C." ως το νεανικό τμήμα της "Hellas S.C. Over 30", έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να δημιουργήσει ένα σωματείο με διαφορετικό όνομα. Την άνοιξη του 2009 το όνειρο των δύο πρωτοπόρων έγινε πραγματικότητα. Ο σύλλογος εντάχθηκε στην Major Division της NSL of Chicago στην θέση της Royal F.C., την οποία απορρόφησε έπειτα από ενέργειες του Γιάννη Μωραΐτη, παίκτη της Χελένικ και πρώην της Royal και του Alen Malkoc ιδρυτή της Royal, ο οποίος μπήκε στο νέο Δ.Σ. της Χελένικ. Έτσι έπειτα από μια δεκαετία ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα εντάχθηκε ξανά στην ανώτερη κατηγορία της Λίγκας. Το 2009 η Χελένικ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ιλλινόις (Frank Mariani Cup), το οποίο μοιράστηκε με την Ho Chunk.

Παράλληλα, με ενέργειες των Κοσμά και Αρσένη έγινε συγχώνευση και της ομάδας άνω των 30 της Hellas S.C. με τον σύλλογο βετεράνων "Αστέρας Σικάγου" υπό το όνομα "Hellenic United Over 30" και δημιουργήθηκε και ομάδα βετεράνων που μετέχει στο οικείο πρωτάθλημα. Ο Αστέρας είχε κατακτήσει δυο συνεχόμενες φορές (2007 και 2008) το Ελληνικό Πρωτάθλημα Βετεράνων (Hellenic Soccer Tournament Over 30) και το 2009 το Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Σάλας (Hellenic Indoor Soccer League-HISL). Έτσι με τη συγχώνευση δημιουργήθηκε μια ισχυρή ελληνική ομάδα βετεράνων, η οποία κατέκτησε τον τίτλο της ΝSL το 2009 και το Κύπελλο Ιλλινόις το 2011. Επίσης, δημιουργήθηκε ομάδα παλαιμάχων (άνω των 40), που μετέχει στο οικείο πρωτάθλημα.

Προπονητής της ανδρικής ομάδας είναι ο Άντι Σωτηρόπουλος (πρώην προπονητής του Αστέρα).

Μια επόμενη ενέργεια που έγινε το 2010 ήταν η απορρόφηση από την Χελένικ της μικρής ελληνικής ομάδας GR-04, που αγωνιζόταν στην 2η κατηγορία της NSL. Οι ιδιοκτήτες της Κεν Σουρούνης και Τομ Πανάς εντάχθηκαν στο Δ.Σ. της Χελένικ. Έτσι η Χελένικ απέκτησε και δεύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα. Για να μην υπάρχει σύγχυση η παλιά ομάδα πήρε την επωνυμία Χελένικ "Γαλάζια" και η νέα Χελένικ "Λευκή" ("Hellenic Utd Blue" και "Hellenic Utd White"). Και οι δυο έχουν αντίστοιχες ομάδες βετεράνων και παλαιμάχων καθώς και ομάδες ποδοσφαίρου Σάλας. Έτσι υπό την ομπρέλα της Χελένικ Γιουνάιτεντ λειτουργούν έξι συνολικά ομάδες.

Οι ομάδες της Χελένικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πρωταθλήματα της NSL η Χελένικ μετέχει με έξι ομάδες. Δύο ανδρικές που το 2011 αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, δύο ομάδες βετεράνων (άνω των 30) και δυο ομάδες παλαιμάχων (άνω των 40). Οι ομάδες βετεράνων και παλαιμάχων μετέχουν και στα πρωταθλήματα Σάλας. Οι κατηγορίες που αγωνίζονται είναι:

  • Χελένικ "Γαλάζια" (Hellenic Utd Blue): Men's Major Division της "N.S.L. of Chicago".
  • Χελένικ "Λευκή" (Hellenic Utd White): Men's Major Division της "N.S.L. of Chicago".
  • Χελένικ "Γαλάζια" Βετεράνοι (Hellenic United O30 "Blue"): Men's Over 30 Division της "N.S.L. of Chicago".
  • Χελένικ "Λευκή" Βετεράνοι (Hellenic United O30 "White"): Men's Over 30 Division της "N.S.L. of Chicago".
  • Χελένικ "Γαλάζια" Παλαίμαχοι (Hellenic United O40 "Blue"): Men's Over 40 Division της "N.S.L. of Chicago".
  • Χελένικ "Λευκή" Παλαίμαχοι (Hellenic United O30 "White"): Men's Over 40 Division της "N.S.L. of Chicago".

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χελένικ "Γαλάζια"
    • Κύπελλο Ιλλινόις (Frank Mariani Cup): 2009.
    • Πρωτάθλημα Σικάγου Βετεράνων (NSL of Chicago Over 30): 2009.
    • Κύπελλο Ιλλινόις Βετεράνων (Ι.S.S.A. State Cup Champions ): 2011
    • Πρωτάθλημα Μιντγουέστ Βετεράνων (USASA Midwest Region Tournament of Champions Winners): 2011
  • Χελένικ "Λευκή"
    • Πρωτάθλημα 2ης κατηγορίας Σάλας (N.S.L. - 2nd Division Sectional Champions (Indoor): 2010
    • Πρωτάθλημα 1ης κατηγορίας (N.S.L. - 1st Division Sectional Champions (Outdoor): 2010
  • Αστέρας Σικάγου
    • Ελληνικό Πρωτάθλημα Βετεράνων (Hellenic Soccer Tournament Over 30): 2007, 2008.
    • Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Σάλας (Hellenic Indoor Soccer League): 2009.

Διακρίσεις προπονητών - ποδοσφαιριστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2011 και 2010: Δημήτρης Μελέτης: Κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης N.S.L. - Cup of Nations (Σάλας)
  • 2010: Μπόμπι Μαρκάτος: Τερματοφύλακας της χρονιάς της 1ης κατηγορίας.
  • 2010: Φήρας Αβραάμ: Παίκτης της χρονιάς της 1ης κατηγορίας.
  • 2010: Τομ Πανάς: Προπονητής της χρονιάς της 1ης κατηγορίας.
  • 2010: Ανδρέας Παπακώστας: Κορυφαίος τερματοφύλακας της 2ης κατηγορίας (Σάλας).
  • 2009: Κώστας Βέλλιος: Παίκτης της χρονιάς βετεράνων (Over-30).
  • 2009: Σπύρος Αρσένης: Προπονητής της χρονιάς βετεράνων (Over-30).
  • 2009: Τζον Κοσμάς: Ειδικό Βραβείο της N.S.L. ("Special Recognition" Award).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]