Ελισάβετ του Βρανδεμβούργου (1425-1465)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελισάβετ του Βρανδεμβούργου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1425[1]
Θάνατος13  Ιανουαρίου 1465
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒάρτισλαβ Ι΄ της Πομερανίας
Ιωακείμ ο νεότερος της Πομερανίας
ΤέκναΣβάντιμπορ Ε΄ της Πομερανίας
Όθων Γ΄ της Πομερανίας
ΓονείςΙωάννης του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ και Βαρβάρα της Σαξονίας-Βίτενμπεργκ
ΑδέλφιαΒαρβάρα του Βρανδεμβούργου
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Χοεντσόλερν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελισάβετ, γερμ.: Elisabet von Brandenburg von Hohenzollern (1425 - μετά τις 13 Ιανουαρίου 1465) από τον Οίκο των Χοεντσόλερν ήταν κόρη του εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου και με τους γάμους της έγινε πρώτα δούκισσα της Πομερανίας-Στετίν και μετά δούκισσα της Πομερανίας-Μπαρτ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Ιωάννη του Αλχημιστή, δούκα του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ και της Βαρβάρας των Ασκάνια, κόρης του Ροδόλφου Γ΄ δούκα της Σαξονίας-Βίτενμπεργκ. Ο πατέρας τής Ελισάβετ παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στη διαδοχή του Βραδεμβούργου και αντ' αυτού έλαβε τις ιδιοκτησίες του Οίκου των Χοεντσόλερν στη Φραγκονία. Αδελφές της ήταν η Δωροθέα σύζυγος δύο βασιλέων της Δανίας και η Βαρβάρα σύζυγος του μαρκησίου της Μάντουα.

Παντρεύτηκε στις 27 Αυγούστου 1440 με τον Ιωακείμ Α΄ δούκα της Πομερανίας-Στετίν. Ο γάμος είχε σκοπό να σφραγίσει μία συνθήκη μεταξύ του Βρανδεμβούργου και της Πομερανίας. [2] Ο Ιωακείμ απεβίωσε από την πανώλη στο Στέτσιν, μετά από 11 έτη γάμου. Είχαν έναν γιο: τον Όθωνα Γ΄ δούκα της Πομερανίας-Στετίν.

Στις 5 Μαρτίου 1454, παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Βάρτισλαβ Ι΄ δούκα της Πομερανίας-Ρύγκεν. Το 1464 ο πατέρας της και οι τρεις γιοι της απεβίωσαν. Μετά το τέλος του Όθωνα Γ΄ ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ της Πομερανίας και του Βραδεμβούργου, σχετικά με την κληρονομία του κλάδου Στετίν του Οίκου.

Ο δεύτερος αυτός γάμος της ήταν πολύ δυστυχισμένος. Ένιωσε ότι ο σύζυγός της "σχεδίαζε να τη σκοτώσει, και να πάρει τα άκρα της και, αν και θα ήταν ανχριστιανικό και αξιολύπητο, να ανακαλέσει τα εισοδήματα και τις εισοδήματά της". Λόγω "της μεγάλης αγωνίας και της φτώχειας", ο θείος της τής έδωσε το Λίπενχνε και το Μπερλίνγκεν, αντί του Άρνσβαλντε που είχε από τον πατέρα της.

Για τον Φρειδερίκο η μοίρα της ανιψιάς του ήταν το κίνητρο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τον Βάρτισλαβ Ι΄ για το Στετίν και να προωθήσει τους ισχυρισμούς του για την Πομερανία. Μετά τη διαμεσολάβηση του Ερρίκου του Μεκλεμβούργου-Στάργκαρντ, ο Βάρτισλαβ Ι΄ δέχτηκε την Πομερανία ως φέουδο του εκλέκτορα του Βραδεμβούργου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον Ιωακείμ Α΄ δούκα της Πομερανίας-Στετίν και είχε τέκνα:

  • Όθων Γ΄ 1444–1464, δούκας της Πομερανίας-Στετίν.

Το 1447 απεβίωσε ο Ιωακείμ Α΄ και η Ελισάβετ έκανε δεύτερο γάμο το 1454 με τον Βάρτισλαβ Ι΄ δούκα της Πομερανίας και απέκτησε παιδιά:

  • Σβάντιμπορ 1454–1464, δούκας της Πομερανίας.
  • Έρτμαρ 1455–1464, απεβ. 9 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friedrich Wilhelm Barthold: Geschichte von Rügen und Pommern, Band 4, F. Perthes, 1843, p. 289 ff.

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Anναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.genealogics.org/getperson.php?personID=I00026979&tree=LEO.
  2. Johann Jakob Sell: Geschichte des Herzogthums Pommern, Flittner, 1819, p. 62