Ελεύθερο Σχολείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ελεύθερο σχολείο είναι σχολείο στη Αγγλία, το οποίο χρηματοδοτείται από φορολογούμενους πολίτες, είναι ακαδημαϊκά μη επιλεγόμενο και ελεύθερο προς παρακολούθηση, αλλά μη ελεγχόμενο από τη τοπική αρχή. Η ιδέα είναι βασισμένη σε παρόμοια σχολεία τα οποία βρέθηκαν στη Σουηδία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία είναι γνωστά ως σχολεία charter.

Τα Ελεύθερα σχολεία εισήχθησαν από τον συνασπισμό των Συντηρητικών -Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ύστερα από τις γενικές εκλογές του 2010, καθιστώντας το δυνατόν για γονείς, δασκάλους, φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιχειρήσεις να ιδρύσουν τα δικά τους σχολεία.

Τα Ελεύθερα σχολεία είναι μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος Ακαδημιών. Ο νόμος των Ακαδημιών του 2010 εγκρίνει την δημιουργία Ελεύθερων σχολείων και επιτρέπει σε όλα τα υπάρχοντα (κρατικά) σχολεία της πολιτείας να γίνουν ακαδημαϊκά. Τα πρώτα 24 Ελεύθερα σχολεία άνοιξαν το φθινόπωρο του 2011.

Τα Ελεύθερα σχολεία οφείλουν να ακολουθούν τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς των κρατικών σχολείων, με την εξαίρεση ότι τους επιτρέπεται να δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά εκείνων που έχουν ιδρύσει τα σχολεία. Με σκοπό να ιδρυθεί ένα Ελεύθερο σχολείο, το σύνολο των ενδιαφερόμενων υποβάλλει αιτήσεις στο Τμήμα Εκπαίδευσης. Οι ομάδες ενδιαφερομένων περιλαμβάνουν οργανώσεις που διοικούνται από γονείς, εκπαιδευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και θρησκευτικές ομάδες. Ο Γραμματέας της Εκπαίδευσης Michael Gove δήλωσε ότι έχει αποκλείσει τις θρησκευτικές φονταμενταλιστικές ομάδες από το να μπορούν να ιδρύσουν Ελεύθερα σχολεία. Η συνεχής χρηματοδότηση είναι ισάξια με άλλα τοπικά ελεγχόμενα σχολεία, τα οποία διατηρούνται κρατικά, αν και πληρώνονται ακόμα επιχορηγήσεις για τη δημιουργία σχολείων. Τα Ελεύθερα σχολεία επιδιώκεται ακόμη να προσφέρουν ένα ευρύ και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών.

Αντίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η πολιτική των Ελεύθερων σχολείων ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, κάποιοι υπήρξαν επιφυλακτικοί για το γεγονός αυτό. Οι υποστηρικτές του Ελεύθερου σχολείου, όπως το συντηρητικό κόμμα, ισχυρίζονται ότι θα «δημιουργήσει περισσότερο τοπικό ανταγωνισμό και θα ανεβάσει το επίπεδο των σπουδών». Οι υποστηρικτές επίσης, νιώθουν έτοιμοι να επιτρέψουν στους γονείς να έχουν περισσότερες επιλογές στον τύπο εκπαίδευσης που το παιδί τους λαμβάνει, όπως έχουν και οι γονείς οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ανεξάρτητα σχολεία. Πολλά από τα πρώτα 24 Ελεύθερα σχολεία έχουν ένα πρόγραμμα σπουδών και ηθικό πλαίσιο που είναι προς το παρόν αποκλειστικά διαθέσιμο στα ανεξάρτητα σχολεία. Οι υποστηρικτές επίσης, ισχυρίζονται ότι το να επιμένεις ότι όλα τα σχολεία είναι ίδια, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μόνον ένας «σωστός» τρόπος να εκπαιδεύσεις τα παιδιά. Αντίθετα, πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι εκπαίδευσης, από τις οποίες οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να διαλέξουν βασισμένοι στην δική τους γνώση για τα παιδιά τους.

Οι κριτικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτική αυτή θα ωφελήσει μόνο την μεσαία τάξη των γονέων δίνοντας τον χρόνο να δημιουργήσουν Ελεύθερα σχολεία και ότι οι γονείς θα απομακρύνουν τα λεφτά από τα υπάρχοντα σχολεία. Ο Paul Carter, ένας σύμβουλος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι όσο περισσότερες Ακαδημίες και Ελεύθερα σχολεία λειτουργούν κάτω από τις παρούσες χρηματικές διευθετήσεις της Ακαδημίας, τόσο λιγότερα σχολεία θα διατηρηθούν ανοιχτά. Ο Peter Wilby, γράφοντας στο The Guardian, προτείνει τα Ελεύθερα σχολεία να διοικούνται από ιδιωτικές εταιρίες αντί για γονείς, δασκάλους ή εθελοντικές ομάδες.

Η Daily Telegraph περιγράφει την προειδοποίηση της Εθνικής Ένωσης Δασκάλων (Ε.Ε.Δ.) λέγοντας ότι η παραπάνω τακτική θα τροφοδοτούσε τον κοινωνικό διαχωρισμό και θα υπονόμευε την τοπική δημοκρατία. Η Ε.Ε.Δ. λέει, επίσης, ότι τα Ελεύθερα σχολεία δεν είναι ούτε επιθυμητά ούτε απαραίτητα, βάση μιας επισκόπησης χιλίων γονέων. Ο Γραμματέας Παιδείας έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του Ελεύθερου σχολείου για υποβολή προσωπικών επιθέσεων στους υποστηρικτές, ακόμα και για θανατικές απειλές.

Ένα έγγραφο του 2010 από την Rebecca Allen αναθεώρησε την διαθέσιμη έρευνα για το Σουηδικό μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο εν μέρει ενέπνευσε τη πολιτική. Η Rebecca Allen κατέληξε ότι τα οικονομετρικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων υποδεικνύουν ότι, μέχρι στιγμής, οι Σουηδοί μαθητές δεν φαίνεται να βλάπτονται από τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών σχολειών, ωστόσο τα καινούρια σχολεία δεν έχουν ακόμα σημειώσει εκπαιδευτικά επιτεύγματα στην Σουηδία.

Bedford Ελεύθερο Σχολείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ‘’Ελεύθερο σχολείο του Bedford’’ είναι ένα νέο ελεύθερο σχολείο που βρίσκεται στην πόλη Bedford, Bedfordshire, της Αγγλία. Το σχολείο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2012 και προσφέρει υπηρεσίες σε κορίτσια και αγόρια στο Bedford, το Kempston και το ευρύτερο Bedford Borough. Η αρχική πρόσληψη του σχολείου ήταν 100 μαθητές ηλικίας 11 ετών (ακαδημαϊκά ηλικίας 7 ετών) και 100 μαθητές ηλικίας 13 ετών (ακαδημαϊκά ηλικίας 9 ετών), ενώ επιπρόσθετα, ο σχολικός κατάλογος θα αυξάνεται ετησίως μέχρι να φτάσει την χωρητικότητα των 500 από παιδιά ηλικίας 11-16 ετών. Το σχολείο βρίσκεται στο Cauldwell Street, στο Bedford.

Ο Διευθυντής Mark Lehain ήταν παλαιότερα επικεφαλής στα μαθηματικά και επικεφαλής βοηθός στο σχολείο Wootton Upper. Πατέρας τριών τέκνων, είχε λάβει μέρος σε καμπάνια για το Ελεύθερο σχολείο, και πάλι όμως έπρεπε να ανταγωνιστεί με άλλους για την θέση. Το διοικητικό σώμα του σχολείου περιλαμβάνει ένα δικαστή, ένα χρηματιστή και έναν ορκωτό λογιστή.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Harrison, Angela (2010-05-26). "What will make a school 'free'?". BBC News. Ανακτήθηκε 2010-05-26.

2. "Free Schools in Sweden". New Schools Network Website. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

3. "Schools should be run in the public interest". Govtoday Website. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

4. "Partnership Schools Working Group". New Zealand Government Website. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

5. "Charter Schools". The Canadian Encyclopedia. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

6. National Charter School Resource Centre website https://web.archive.org/web/20130611144050/http://www.charterschoolcenter.org/. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

7. "Setting up a Free School". GOV.UK Quick Answer. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

8. Q&A: Academies and free schools, BBC News, 22/7/2010

9. "Charities and charity trustees - an introduction for school governors". Charity Commission Website. Ανακτήθηκε 15/05/2013.

10. "Information for Free Schools opening in 2013 and beyond: Free School model funding agreement". Department for Education Website. Ανακτήθηκε 15/05/2013.

11. "Free Schools model funding agreement". Department for Education Website. Ανακτήθηκε 21/05/2013.

12."Governance Models and Challenges for Free School Chains". New Schools Network Website. Ανακτήθηκε 21/05/2013.

13. Marley, David (27 May, 2011). "Gove banishes creationist groups from free schools". Times Educational Supplement. Ανακτήθηκε 23/4/2013.

14. "Free Schools FAQs - funding". Department for Education Website. Ανακτήθηκε 15/05/2013.

15. Gillie, Christine. "Free schools". House of Commons Standard Note. Social Policy Section. Ανακτήθηκε 15/05/2013.

16. "Establishing a new school advice for LAs and proposers". Department for Education Website. Ανακτήθηκε 13/4/2013.

17. "Schedule 11: Establishment of new schools". Education Act 2011. Ανακτήθηκε 13/4/2013.

18. Tuck, Vicky (2010-04-26). "Want to open a Tory 'free school'? Take a leaf out of the Victorians' book". London: Telegraph. Ανακτήθηκε 2010-05-26.

19. Tory free schools: who’s going to pay for them?, The First Post, 26/05/2010

20. Paton, Graeme (2010-03-23). "Teachers attack Tory 'free school' plans". London: Telegraph. Ανακτήθηκε 2010-05-26.

21. Thorpe-Apps, Andrew. "Why Free Schools are the Future". The Backbencher website. Ανακτήθηκε 14/4/2013.

22. Young, Toby (June 15th, 2011). "Left unleashes furious assault on free schools in attempt to force another U-turn". The Telegraph. Ανακτήθηκε 13/4/2013.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]