Ελευθέριος (έξαρχος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελευθέριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6ος αιώνας
Θάνατος 620
Cantiano
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα κυβερνητικός αξιωματούχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Έξαρχος της Ραβέννας

Ο Ελευθέριος ήταν βυζαντινός αξιωματούχος, πατρίκιος και Έξαρχος Ραβένας από το 615 έως το 619. Ήταν ευνούχος και αντικατέστησε τον Ιωάννη Α΄.

Πριν την θητεία του σχεδόν σε ολόκληρη την εξαρχία επικρατούσε αναταραχή. Στη Ραβένα, υπήρχε προφανής δυσαρέσκεια προς τους Βυζαντινούς, στη Νάπολη ο Ιωάννης Κόμτσα είχε επαναστατήσει και δεν αναγνώριζε τον έλεγχο του Έξαρχου. Ο Ελευθέριος μόλις έφτασε στη Ραβέννα έδωσε εντολή να θανατωθούν όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στο θάνατο του προηγούμενου έξαρχου, Ιωάννη[1]. Στη συνέχεια, αφού έκανε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πάπα Αδεοδάτο, βάδισε προς την Νάπολη, κατέλαβε η πόλη, σκοτώνοντας τον επαναστάτη Ιωάννη και τους υποστηρικτές του[2]. Ωστόσο, αμέσως μετά οι Λομβαρδοί απείλησαν με πόλεμο και ο Ελευθέριος ζήτησε ειρήνη, υποσχόμενος ένα ετήσιο χρηματικό ποσό[3].

Βρίσκοντας την κατάσταση στην Ιταλία να μην είναι ικανοποιητική και εκμεταλλευόμενοι την ενασχόληση του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου με τους Σασσανίδες, ο Ελευθέριος το 619[4], ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα το 619, με την πρόθεση της δημιουργίας κράτους στα εδάφη του εξαρχάτου. Το επόμενο έτος, ενώ ήταν καθ' οδόν προς τη Ρώμη για να πείσει τον Πάπα Βονιφάτιο να τον στέψει[5], δολοφονήθηκε από στρατιώτες του στο φρούριο της Λουκεόλι, και το κεφάλι του στάλθηκε στον Ηράκλειο[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. . AA. VV., Vita di Adeodato in Liber Pontificalis
  2. Raymond Davis (translator), The Book of Pontiffs (Liber Pontificalis), first edition (Liverpool: University Press, 1989), p. 63.
  3. Paul the Deacon (4.36). In his translation of Paul's History of the Lombards (Philadelphia: University of Pennsylvania, 1974, p. 176n. 4), William Dudley Foulke, writes that Eleutherius' tribute was 500 pounds of gold
  4. AA. VV., Vita di Bonifacio V in Liber Pontificalis
  5. Ravegnani, Οι Βυζαντινοί στην Ιταλία, Il Mulino, Μπολόνια, 2004 σ. 107
  6. Paul the Deacon, History of the Lombards (4.36), p. 176; Liber Pontificalis (Davis translation), p. 63
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eleutherius (exarch) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).