Εκτελέσεις στη Μαλάθυρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι εκτελέσεις στη Μαλάθυρο είναι η μαζική εκτέλεση 61 ανδρών στην Μαλάθυρο της Κρήτης από γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα, στις 28 Αυγούστου 1944.[1][2][3]

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαλάθυρος βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων. Βρίσκεται 16.5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την Κίσσαμο και βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το χωριό είχε περίπου 300 κατοίκους. Οι ντόπιοι φιλοξενούσαν βρετανούς πράκτορες των Επιχειρήσεων Ειδικών Αποστολών και βοηθούσαν μαχητές της τοπικής αντίστασης. Εκείνη την εποχή ο Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ ήταν ο επικεφαλής του γερμανικού φυλακίου της Κρήτης.

Το χρονικό της εκτέλεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωινό της 28ης Αυγούστου 1944 η Μαλάθυρος είχε περικυκλωθεί από γερμανικές δυνάμεις. Οι άρρενες κάτοικοι της πόλης απήχθησαν από τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στο σχολείο. Κατά την διάρκεια της ημέρας ανακρίθηκαν από τους Γερμανούς, με στόχο να αποσπάσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Βρετανών. Ωστόσο αρνήθηκαν να συνεργαστούν παρά το γεγονός ότι βασανίζονταν και ξυλοκοπούνταν άγρια. Προς το ηλιοβασίλεμα, υποχρεώθηκαν να περπατήσουν σε περιοχή εκτός του χωριού και εκτελέστηκαν σε μια κοντινή κοιλάδα. Το χωριό λεηλατήθηκε.[4][5]

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκτελέσεις αποδεκάτισαν τον ανδρικό πληθυσμό του χωριού. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες έπρεπε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους από μόνες τους, χωρίς κάποιο είδος υποστήριξης. Στις οικογένειες των θυμάτων δεν καταβλήθηκε ποτέ κάποια αποζημίωση. Ένας από τους ομήρους, ο Γιάννης Καρτσωνάκης, επέζησε της εκτέλεσης και αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα μνημείο για τα θύματα της εκτέλεσης. Η τοπική εκκλησία κάνει ένα μνημόσυνο για τα θύματα κάθε χρόνο.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1998 η Μαλάθυρος απέκτησε το καθεστώς του μαρτυρικού χωριού (Προεδρικό Διάταγμα 399, ΦΕΚ Α 277/16.12.1998).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]