Οχυρό Κρήτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κρήτη (αποσαφήνιση).

Το Οχυρό Κρήτη (γερμανικά: Festung Kreta) αποτέλεσε διοίκηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη, την οποία κατέλαβαν έπειτα από τη μάχη της Κρήτης στα τέλη Μαΐου 1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τους τρεις δυτικούς νομούς του νησιού (Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου), εγκαθιστώντας το αρχηγείο τους στα Χανιά, ενώ οι Ιταλοί κατέλαβαν τον Νομό Λασιθίου, έως τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943. Η πρώτη γερμανική μονάδα που ανέλαβε τη φρούρηση του νησιού ήταν η 164η Μεραρχία Πεζικού (164. Infanterie-Division) την οποία διαδέχθηκε την περίοδο 1943-1944 η 22η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Πεζικού (22. Luftlande-Infanterie-Division). Η ιταλική μονάδα στο νησί ήταν η 51η Μεραρχία Πεζικού «Σιένα» (51a Divisione di Fanteria "Siena").

Η δύναμη της φρουράς αυξομειωνόταν σημαντικά, ανάλογα με την πρόοδο των εκστρατειών στη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία και την πιθανή απειλή συμμαχικής εισβολής στο νησί. Στο ζενίθ της η φρουρά διέθετε 75.000 άνδρες το 1943, ενώ στο ναδίρ της 10.000 κατά την παράδοση του νησιού στις 12 Μαΐου 1945.

Ως διοικητές του Οχυρού Κρήτη υπηρέτησαν οι στρατηγοί Κουρτ Στούντεντ (Kurt Student), Αλεξάντερ Αντρέ (Alexander Andrae), Μπρούνο Μπρόιερ (Bruno Bräuer), Φριντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ (Friedrich-Wilhelm Müller) και Γκέοργκ Μπεντακ (Georg Benthack). Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής διοικούνταν από το στρατηγό Αντζέλικο Κάρτα (Angelico Carta).