Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Λίβερπουλ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°23′43.4″N 2°58′1.6″W / 53.395389°N 2.967111°W / 53.395389; -2.967111

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°23′43″N 2°58′2″W
ΘρήσκευμαΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και Ανατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΙερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
Διοικητική υπαγωγήΛίβερπουλ
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Προστασίαδιατηρητέο ​​μνημείο Β' βαθμού (από 1975)[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι μία ελληνική Ορθόδοξη ενοριακή εκκλησία στο Τοξτέθ του Λίβερπουλ, στη συμβολή της Berkley Street και της Princes Road.[2] Είναι χτισμένη σε στυλ νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής και είναι διατηρητέα (βαθμού ΙΙ). Οι αρχιτέκτονες ήταν οι W. & J. Hay και η εκκλησία χτίστηκε από τον Henry Sumners το 1870.[3] Είναι μια διευρυμένη εκδοχή της εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου στην Κωνσταντινούπολη (που τώρα είναι το τέμενος Μουλά Γκιουρανή).

Ο Άγιος Νικόλαος χτίστηκε στη γειτονιά Τοξτέθ του Λίβερπουλ σε μια περίοδο που οι μεγιστάνες του Λίβερπουλ έκτιζαν στο Τοξτέθ πολυτελή αρχοντικά σπίτια. Η εκκλησία βρίσκεται σε μια γειτονιά σημαντικών σπιτιών και σε ένα σύμπλεγμα οίκων λατρείας που έχουν σχεδιαστεί για να διαφημίζουν τον πλούτο και την κατάσταση μιας ομάδας βιομήχανων που ήταν εντυπωσιακά εθνοτικά ποικιλόμορφη για τα δεδομένα της βικτωριανής Αγγλίας. Ακριβώς δίπλα στον Άγιο Νικόλαο βρίσκονται η συναγωγή του Princess Road και μια πρώιμη γαλλική γοτθική, ουαλική πρεσβυτεριανή εκκλησία .

Το εξωτερικό είναι εξαιρετικά περίτεχνο, με καμάρες μέσα σε καμάρες, κατασκευασμένες σε εναλλασσόμενες ταινίες από λευκή πέτρα και κόκκινο τούβλο. Υπάρχει μια σειρά από τρεις τρούλους στη στοά και ένας τέταρτος τρούλος πάνω από τον σηκό, όλοι υψωμένοι σε τύμπανα. Το εσωτερικό, με λευκούς μαρμάρινους κίονες και βυζαντινά κιονόκρανα, είναι εκπληκτικά λιτό σε σύγκριση με το εξωτερικό.

Φωτογραφίες του εσωτερικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. National Heritage List for England.
  2. «Liverpool – The Greek Orthodox Community of St. Nicholas». Archdiocese of Thyateira & Great Britain. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2024. 
  3. «Greek Orthodox Church of St. Nicholas». St. Nicholas Center. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2024.