Εκκλησία Άνδρες Γαλιλαίοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ἄνδρες Γαλιλαίοι
Viri galilaei
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°46′56″N 35°14′42″E
Θρησκευτική υπαγωγήΠατριαρχείο Ιεροσολύμων
Διοικητική υπαγωγήΙερουσαλήμ
ΧώραΕδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ
Commons page Πολυμέσα
Η εκκλησία το 2012

Η Εκκλησία Άνδρες Γαλιλαίοι είναι ελληνική ορθόδοξη εκκλησία[1] η οποία βρίσκεται στη βόρεια κορυφή του όρους των Ελαιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αποτελεί μέρος της Μονής της Μικρής Γαλιλαίας στο Όρος των Ελαιών, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και χρησιμεύει ως η ιδιωτική κατοικία του Πατριάρχη.[2]

Η ονομασία της είναι παρμένη από τις Πράξεις 1:11, όπου δύο λευκοφορεμένοι άνδρες απευθύνονται στους αποστόλους μετά την Ανάληψη του Ιησού: “άνδρες Γαλιλαίοι, διατί εσταθήκατε εδώ με τα μάτια καρφωμένα στον ουρανόν; Αυτός ο Ιησούς, ο οποίος προ ολίγου ανελήφθη εκ μέσου υμών στον ουρανόν, θα έλθη και πάλιν έτσι, όπως τον είδατε ένδοξον επάνω εις ένα σύννεφον να πηγαίνη προς τον ουρανόν”.

Σε αυτό το μέρος πραγματοποιήθηκε το 1964 η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Πάπα Παύλου VI, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα, Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην οικουμενική προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Δεξιά και αριστερά της θύρας υπάρχουν δύο κολώνες στους οποίους μπορεί να διαβαστεί η επιγραφή στα ελληνικά ΟΙ ΕΝΔΕΜΑΘΗΤΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΕΥΘΗΕΑΝΣΑΝ ΕΙΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΝ ΓΑΛΙΛΑΙΑΝ, από το Κατά Ματθαίου 28:16.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Viri Galilaei Church». Seetheholyland.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. «Ιστοσελίδα του ελληνικού ορθόδοξο πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.