Εκδόσεις Τερζόπουλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηΟι Εκδόσεις Τερζόπουλου Α.Ε.(σημερινή ονομασία Νέα Ακτίνα Α.Ε.), είναι ελληνική εκδοτική επιχείρηση η οποία έχει την έδρα της στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Τερζόπουλο το 1930 στην οδό Σανταρόζα στα Χαυτεία, όπου βρισκόταν μέχρι τα τέλη Απριλίου του 1968, όταν και μεταφέρθηκε στη σημερινή της διεύθυνση(Φραγκοκκλησιάς 7 Παράδεισος Αμαρουσίαου).

Έκδοση του περιοδικού Γυναίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Φεβρουαρίου του 1950 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στα περίπτερα το 1ο τεύχος του περιοδικού Γυναίκα. Η κυκλοφορία του περιοδικού αυτού ήταν δεκαπενθήμερη μέχρι το Μάρτιο του 1999, οπότε κι έγινε μηνιαία. Στα τέλη του 2007 σταμάτησε η αυτόνομη κυκλοφορία του περιοδικού και από τον Απρίλιο του 2008 κυκλοφορεί μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Θάνατος του Ευάγγελου Τερζόπουλου και ανάληψη των ηνίων της εταιρείας απ' το μεγάλο γιο του Χρήστο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1990 έφυγε από τη ζωή ο Ευάγγελος Τερζόπουλος σε ηλικία 79 ετών και λίγες ημέρες αργότερα διευθυντής της εταιρείας έγινε ο μεγάλος γιος του ο Χρήστος.

Αλλαγή της ονομασίας της εταιρείας σε Νέα Ακτίνα Α. Ε.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Ιανουαρίου του 1992 ο Χρήστος Τερζόπουλος και ο αδερφός του ο Αρης, αποφάσισαν πως η εταιρεία έπρεπε να αλλάξει όνομα καθώς αυτό που είχε δεν τους άρεσε. Σκέφτηκαν πολύ και στο τέλος κατέληξαν στην ονομασία Νέα Ακτίνα Α. Ε.

Έκδοση των παιδικών περιοδικών Μίκυ Μάους, Μίκυ, Super Μίκυ, Ντόναλντ, Κλασικά και Κόμιξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 1954 ξεκίνησε να εκδίδεται απ' τις Εκδόσεις Πεχλιβανίδη το περιοδικό για παιδιά Γέλιο και χαρά, που το κάθε του τεύχος περιλάμβανε ιστορίες διάφορων ηρώων κινουμένων σχεδίων της Warner Bros (Μπαγκς Μπάννυ, Ντάφυ Ντακ, Τουίτυ, Σιλβέστρος, Έλμερ, Ποπάυ, Όλιβ κ.λπ.) και της Disney (Μίκυ Μάους, Ντόναλντ Ντακ, Σκρουτζ Μακ Ντακ ή Θείος Σκρουτζ, Γκούφυ, Κλάραμπελ Κάο, Χιούη, Λιούη, Ντιούη, Κύρος Γρανάζης κ.λπ.). Όμως η δημοσίευση και η έκδοση των ιστοριών των ηρώων της Disney στο αναφερόμενο περιοδικό έληξε αδοξα στις αρχές του 1957, καθώς ο Πεχλιβανίδης σε κάποιο τεύχος το οποίο περιείχε μια ιστορία του Μίκυ Μάους ανέφερε τον ήρωα στον τίτλο του περιοδικού κατά λάθος[εκκρεμεί παραπομπή] μόνο με το όνομα, Μίκυ, κι αυτό έκανε τον υπεύθυνο της εταιρείας Disney να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει από τον εκδότη να μην ξαναδημοσιεύσει στο περιοδικό του ιστορίες κανενός από τους ήρωες των οποίων είχε τα πνευματικά δικαιώματα, πράγμα το οποίο κι έγινε. Ωστόσο, στις αρχές του 1966 ο Τερζόπουλος εξασφάλισε την άδεια να φέρει και πάλι τον Μίκυ Μάους στην Ελλάδα καθώς επίσης και να εκδώσει κι άλλα κόμιξ με τους ήρωες της Ντίσνεϋ και την 1 Ιουλίου1η Ιουλίου του έτους εκείνου κυκλοφόρησε στα περίπτερα το 1ο τεύχος του περιοδικού Μίκυ Μάους. Αυτό το περιοδικό ήταν εβδομαδιαίο και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή. Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους, ξεκίνησε η κυκλοφορία των Κλασικών. Η κυκλοφορία αυτού του περιοδικού, που κάθε τεύχος του ειχε 164 σελίδες, από την ημέρα που κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976 ήταν τριμηνιαία και τότε αποφασίστηκε να γίνει διμηνιαία. Τον Δεκέμβριο του 1977 ξεκίνησε η κυκλοφορία του μηνιαίου περιοδικού Μίκυ που κάθε τεύχος του είχε 100 σελίδες και στις αρχές του 1982 ξεκίνησε η κυκλοφορία του εξαμηνιαίου περιοδικού Σούπερ Μίκυ που κάθε τεύχος του είχε 190 σελίδες. Η κυκλοφορία του περιοδικού Ντόναλντ που όπως το Μίκυ, έτσι κι εκείνο ήταν μηνιαίο, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1994, περίπου 3,5 χρόνια μετά το θάνατο του Ευάγγελου Τερζόπουλου και η κυκλοφορία του περιοδικού Κόμιξ, το οποίο ήταν μηνιαίο, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1988. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 εκδόθηκε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Μίκυ Μάους το οποίο ήταν διπλό και είχε 196 σελίδες. Η κυκλοφορία των άλλων περιοδικών σταμάτησε εντός των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2013.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]