Γυναίκα (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γυναίκα
ΣυγγραφείςΚώστας Βάρναλης, Παύλος Νιρβάνας, Σπύρος Μελάς και στη συνέχεια οι Στάθης Δρομάζος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Φουρτούνης, Τάσος Βουρνάς, Έλλη Παππά
Κυκλοφορία30.000
ΕκδότηςΕυάγγελος Τερζόπουλος
Ίδρυση1950
Πρώτο τέυχος1/2/1950
ΈδραΕλλάδα
Ιστοσελίδαhttp://www.gynaikamagazine.gr/

Η Γυναίκα είναι ελληνικό γυναικείο περιοδικό που κυκλοφόρησε την 1η Φεβρουαρίου 1950, από μια ιδέα του εκδότη Ευάγγελου Τερζόπουλου. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος το πρώτο φύλλο, με τιμή 5 δρχ. (που αργότερα μειώθηκε στις 3 δρχ.) έφθασε τα 30.000 πωληθέντα αντίτυπα σε όλη τη χώρα.

Η θεματολογία της «Γυναίκας» περιελάμβανε τη μόδα, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, το νοικοκυριό και πρακτικά θέματα (παιδί, κέντημα, ραπτική), αλλά και ενημέρωση, ψυχαγωγία, υγεία, ψυχολογία, διηγήματα και ποιήματα.

Από τους πρώτους συνεργάτες του περιοδικού ήταν ο Κώστας Βάρναλης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Σπύρος Μελάς και στη συνέχεια οι Στάθης Δρομάζος, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Μανώλης Φουρτούνης, ο Τάσος Βουρνάς, η Έλλη Παππά και άλλοι.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Τερζόπουλος αποσύρθηκε από τη διεύθυνση του περιοδικού που ανέλαβαν οι γιοι του Χρήστος (σημερινός ιδιοκτήτης της ΝΕΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Α.Ε.) και Άρης και αργότερα ο συνονόματος εγγονός του.

Το 2007 η «Γυναίκα» ανέστειλε την αυτόνομη έκδοσή της και ένα χρόνο μετά (Ιούνιος 2008) επανήλθε, μέσω της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Γυναίκα», Περίοδος Β’, Τεύχος 1, Ιούνιος 2008 («Η ιστορία μιας Γυναίκας», Λιάνα Ελευθερουδάκη).