Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπερορθόδοξοι Ιουδαίοι αναγιγνώσκουν την Τορά

Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός είναι συλλογικός όρος που θεολογικά, ορίζεται κυρίως από την Τορά, τόσο γραπτή όσο και προφορική, όπως αποκαλύπτεται από τον Γιαχβέ στον Μωυσή στο Όρος Σινά και έκτοτε μεταδίδεται πιστά.

Ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός λοιπόν υποστηρίζει την απαρέγκλιτη τήρηση της Χαλάκα, του Εβραϊκού νόμου, ο οποίος πρέπει να ερμηνευθεί αποκλειστικά με την κληρονομιά. Περισσότερο από οποιοδήποτε θεωρητικό ζήτημα, η τήρηση της αργίας του Σαββάτου, η διατροφή, η ηθική είναι το σήμα κατατεθέν του Ορθοδόξου Ιουδαϊσμού. Άλλοι βασικοί κανονισμοί περιλαμβάνουν την πίστη σε μια μελλοντική ανάσταση των νεκρών, θεϊκή ανταμοιβή και τιμωρία για τους δίκαιους και τους αμαρτωλούς, την επιλογή του Ισραήλ ως λαού που δεσμεύεται από μια διαθήκη με τον Θεό και την έλευση ενός μελλοντικού Μεσσία.

Ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός δεν αποτελεί δόγμα. Οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων υποομάδων είναι μερικές φορές τεταμένες και τα ακριβή όρια του Ορθοδόξου Ιουδαϊσμού αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης. Πολύ χονδρικά, μπορεί να χωριστεί μεταξύ του Υπερορθοδόξου Ιουδαϊσμού, ο οποίος είναι πιο συντηρητικός[1][2] και του Σύγχρονου Ορθοδόξου Ιουδαϊσμού, ο οποίος είναι σχετικά ανοικτός στην πρόοδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tatyana Dumova· Richard Fiordo (30 Σεπτεμβρίου 2011). Blogging in the Global Society: Cultural, Political and Geographical Aspects. Idea Group Inc (IGI). σελ. 126. ISBN 978-1-60960-744-9. Haredim regard themselves as the most authentic custodians of Jewish religious law and tradition which, in their opinion, is binding and unchangeable. They consider all other expressions of Judaism, including Modern Orthodoxy, as deviations from God's laws. 
  2. «Orthodox Judaism». Berkley Center for Religion, Peace & World Affairs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2021. Orthodox Judaism claims to preserve Jewish law and tradition from the time of Moses.