Φωτεινό Μονοπάτι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1)αφαίρεση υποκειμενικών χαρακτηρισμών, 2) το ΚΚΠ επηρέασε το ΚΚΝ(Μαοϊκό) (και όχι "του κρατιδίου του Νεπάλ", αφού το Νεπάλ έχει 30 εκ.κατοίκους), 3)δεν θεωρούσε "δημοκρατία της μπουρζουαζίας" το καθεστώς, αλλά "μισοαποικιακό-μισοφεουδαρχικό"
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
(1)αφαίρεση υποκειμενικών χαρακτηρισμών, 2) το ΚΚΠ επηρέασε το ΚΚΝ(Μαοϊκό) (και όχι "του κρατιδίου του Νεπάλ", αφού το Νεπάλ έχει 30 εκ.κατοίκους), 3)δεν θεωρούσε "δημοκρατία της μπουρζουαζίας" το καθεστώς, αλλά "μισοαποικιακό-μισοφεουδαρχικό")
}}
 
Το '''Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού''' ([[ισπανική γλώσσα]]: Partido Comunista del Perú), πιο γνωστή ως '''Φωτεινό Μονοπάτι''' ([[ισπανική γλώσσα]]: Sendero Luminoso - ''Σεντέρο Λουμινόσο''), είναι [[μαοϊσμός|μαοϊκή]]κομμουνιστικό αντάρτικηκόμμα οργάνωση τουστο [[Περού]].
 
[[Αρχείο:Zonas donde se ha registrado actividad de Sendero Luminoso.png|thumb|left|250px]]
Όταν εξαπέλυσε το 1980, τις πρώτες ένοπλες επιθέσεις τηςτου, που οδήγησαν στην εμφύλια σύρραξη στο Περού, είχε ως διακηρυγμένο στόχο της να αντικαταστήσει αυτήτο πουμισοφεουδαρχικό-μισοαποικιακό θεωρούσε ως ''Δημοκρατία της [[μπουρζουαζία|Μπουρζουαζίας]]''καθεστώς με τη ''Νέα Δημοκρατία'', ένα στάδιο ''αγνού'' και ''καθαρού'' [[κομμουνισμός|κομμουνισμού]] στο οποίο θα κατέληγε η περουβιανή κοινωνία, αφού πρώτα επιβαλλόταν μια δικτατορία του [[προλεταριάτο|προλεταριάτου]], η οποία θα ήταν η απαρχή μιας πολιτιστικής επανάστασης, με επακόλουθο τη μεταλαμπάδευση τής καθαρής κομμουνιστικής ιδεολογίας παγκοσμίως. Το ''Φωτεινό Μονοπάτι'' θεωρούσε τις υπάρχουσεςφιλοσοβιετικές [[σοσιαλισμός|σοσιαλιστικές]] χώρες μετά το 1956 ως [[ρεβιζιονισμός|ρεβιζιονιστικές]] και ότι το ίδιο αποτελούσε τη νέα, ελπιδοφόρα γενιά του κομμουνιστικού κινήματος. Η ιδεολογία τηςτου οργάνωσηςκόμματος και οι τακτικές της επηρεάστηκαν απόεπηρέασαν άλλες μαοϊκές αντάρτικες ομάδες, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα του κρατιδίου του [[Νεπάλ]] (Μαοϊκό) και άλλα σχετικά με τη μαοϊκή ιδεολογία διεθνή επαναστατικά κινήματα.
 
Το ''Φωτεινό Μονοπάτι'' έτυχε ευρείας κατακραυγής για τη σκληρότητα της δράσης του, η οποία περιελάμβανε βία εναντίον χωρικών, εμπορικών και οικονομικών δομών, δημοφιλών εκλεγμένων αξιωματούχων και γενικώς των πολιτών, με αποτέλεσμα σύντομα να χαρακτηριστεί από την περουβιανή κυβέρνηση ως τρομοκρατικός σχηματισμός. Η οργάνωση είναι στη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείου Εξωτερικών των [[Η.Π.Α]]), ενώ τόσο η [[Ευρωπαϊκή Ένωση]] όσο και ο [[Καναδάς]] τη χαρακτηρίζουν επίσης ως τρομοκρατική και απαγορεύουν κάθε οικονομική ή άλλους είδους βοήθεια προς αυτή.
 
Μετά τη σύλληψη του αρχηγού της, [[Αμπιμαέλ Γκουσμάν]] το 1992, η οργάνωση δρα πιο σποραδικά. Μέσα στην οργάνωση υπάρχουνδημιουργήθηκαν πολλές φατρίες, κάποιες εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι πολεμούνιπολεμούν ακόμη για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση σε κάποιου είδους συμφωνία ειρήνης. Ακολουθώντας το παράδειγμα των ανταρτών στην [[Κολομβία]], αρκετές φατρίες της έχουν αποδοθεί στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης, υιοθετώντας ανάλογες πατερναλιστικές σχέσεις με τους χωρικούς των εδαφών που ελέγχουν.
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
* [https://parapoda.wordpress.com/2021/09/13/%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%ad%ce%bb-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bc%ce%ac%ce%bd-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b6%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae/ Αμπιμαέλ Γκουσμάν (Γκονζάλο): Τα προβλήματα του έθνους]
* [https://web.archive.org/web/20070119020616/http://www.blythe.org/peru-pcp/ The People's War in Perú Archive – Information about the Communist Party of Perú]
* [http://lesmaterialistes.com/english/interview-chairman-gonzalo Interview with Chairman Gonzalo]
 
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης