Φωτεινό Μονοπάτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού
Partido Comunista del Perú
Γενικός ΓραμματέαςΑμπιμαέλ Γκουσμάν
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Μαοϊσμός
Πολιτικό φάσμαΑκροαριστερά
Διεθνής προσχώρησηRevolutionary Internationalist Movement
ΧρώματαΚόκκινο
Πολιτικό σύστημα Περού
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού γνωστό και ως Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού-Φωτεινό Μονοπάτι (ισπανική γλώσσα: Sendero Luminoso - Σεντέρο Λουμινόσο) [1]είναι πολιτικό κόμμα του Περού.

Όταν εξαπέλυσε το 1980, τις πρώτες ένοπλες επιθέσεις του, που οδήγησαν στην εμφύλια σύρραξη στο Περού, είχε ως διακηρυγμένο σκοπό του να αντικαταστήσει το μισοφεουδαρχικό-μισοαποικιακό καθεστώς με τη Νέα Δημοκρατία του Μάο Τσε Τουνγκ. Το «Φωτεινό Μονοπάτι» θεωρούσε τις φιλοσοβιετικές σοσιαλιστικές χώρες μετά το 1956 ως ρεβιζιονιστικές. Η ιδεολογία του κόμματος και οι τακτικές της επηρέασαν άλλες μαοϊκές αντάρτικες ομάδες, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ (Μαοϊκό) και άλλα σχετικά με τη μαοϊκή ιδεολογία διεθνή επαναστατικά κινήματα.

Το «Φωτεινό Μονοπάτι» είναι στη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α), ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Καναδάς τη χαρακτηρίζουν επίσης ως τρομοκρατική ομάδα και απαγορεύουν κάθε οικονομική ή άλλους είδους βοήθεια προς αυτό.

Μετά τη σύλληψη του αρχηγού της, Αμπιμαέλ Γκουσμάν το 1992, η οργάνωση δρα πιο σποραδικά. Μέσα στο κόμμα προκλήθηκαν δύο διασπάσεις, μία εκ των οποίων συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]