Μεγάλη Οδός του Πέραν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
σύνδεσμος
(ανασταση νεκρου συνδεσμου από archive.org)
(σύνδεσμος)
 
Η οδός του Πέραν αρχίζει από την [[πλατεία Ταξίμ]], στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον [[Γαλατάς|Γαλατά]]. Τη σημερινή της μορφή την πήρε στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα, όταν και οικοδομήθηκαν κτήρια σε νεοκλασικό ρυθμό.
 
Κατά μήκος της οδού υπάρχουν πλήθος ιστορικών κτηρίων. Στην πλατεία Ταξίμ υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Το [[Σισμανόγλειο Μέγαρο]]<ref>[https://web.archive.org/web/20150510233825/http://www.sismanogliomegaro.net/gr/profil.html Σισμανόγλειο Μέγαρο], sismanogliomegaro.net</ref>, που ανήκει στο ελληνικό προξενείο, είναι ένα μεγαλοπρεπές κτήριο του 19ου αιώνα, αποτελεί την ελληνική προξενική κατοικία και στεγάζει πολλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η στοά των λουλουδιών (τουρκ. [[Τσιτσέκ Πασάτζι|Τσιτζέκ Πασάτζι]] ''Çiçek Pasajı'') ή στοά Χρηστάκη, γνωστή ως Cité de Péra, είναι το κτήριο που οικοδομήθηκε το 1876 από τον [[Χρηστάκης Ζωγράφος|Χρηστάκη Ζωγράφο]]<ref>Greek Architects in the Ottoman Empire: 19th-20th Centuries, Vassilis Colonas, Olkos, 2005, σελ. 41 </ref>. Το [[Λύκειο Γαλατασαράι|Λύκειο του Γαλατά]] είναι ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη. Η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα που οικοδομήθηκε το 1906. Στην πλατεία Τούνελ, όπου τελειώνει η οδός του Πέραν, υπάρχει ο ομώνυμος σταθμός του ιστορικού υπόγειου σιδηρόδρομου της Κωνσταντινούπολης (1875) που έχει μήκος μόλις 1,5 χλμ. και καταλήγει στην πάνω πλευρά του [[Κεράτιος κόλπος|Κερατίου κόλπου]].
 
Από την Οδό του Πέραν<ref>[http://www.kathimerini.gr/757327/article/epikairothta/ellada/ta-septemvriana Τα Σεπτεμβριανά], εφημερίδα Η καθημερινή, 9/3/14, «...Ξεκινώντας από τον κεντρικό δρόμο του Πέραν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης...»</ref> άρχισε το Σεπτέμβριο του 1955 η οργανωμένη επίθεση, τα ονομαζόμενα [[Σεπτεμβριανά]], του τουρκικού όχλου κατά των περιουσιών των Ελλήνων, που λεηλάτησε και πυρπόλησε ελληνικές ιδιοκτησίες στην Κωνσταντινούπολη. Πολλά σπίτια στην οδό του Πέρα είναι ακόμη εγκαταλελειμμένα λόγω του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που ισχύει.

Μενού πλοήγησης