Φασματοσκοπία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 2 έτη
== Ιστορία ==
Η Φασματοσκοπία έχει ως προέλευσή της το περίφημο εκείνο πείραμα του [[Ισαάκ Νεύτων|Νεύτωνα]] που πρώτος το [[1668]] πέτυχε να λάβει φάσμα του Ηλιακού φωτός με παρεμβολή ενός διαφανούς πρίσματος στη πορεία λεπτής [[φωτεινή δέσμη|φωτεινής δέσμης]]. Με αυτό τον τρόπο έλαβε δηλαδή μια πολύχρωμη επιμήκη δέσμη που αποτελούνταν κατά σειρά τα [[χρώμα]]τα: [[κόκκινο]], [[πορτοκαλί]], [[κίτρινο]], [[πράσινο]], [[μπλε]] και [[ιώδες]]. Από το πείραμα εκείνο παρεμβάλλοντας στη σειρά και δεύτερο ισότροπο πρίσμα και διαπιστώνοντας πως κάθε μια μονοχρωματική αναδυόμενη δέσμη δεν αναλύεται συμπέρανε τα ακόλουθα:
:1. Οι φωτεινές ακτίνες διαφόρων χρωμάτων (δηλαδή συχνοτήτων) υφίστατναι διαφορετική [[διάθλαση]] εξατρώμενηεξαρτώμενη από το μήκος κύματος (ή συχνότητα).
:2. Οι ηλιακές ακτίνες αναλύτονται σε ευρύ φάσμα όλων των χρωμάτων που αναλύονται επειδή έχουν διαφορετικό δείκτη διάθλασης ή πιο σωστά διαφορετική ταχύτητα.
:3. Οι ακτίνες που δεν αναλύονται περισσότερο από το διαφανές [[πρίσμα (οπτική)|πρίσμα]] αποτελούνται από μονοχρωματική ακτινοβολία.
76

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης