Μπολέσλαφ Α΄ ο Γενναίος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
==Βιογραφία==
Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού [[Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας|Μιέσκο Α΄]] δούκα της Πολωνίας και της πρώτης συζύγου του Ντουμπράβκας των Πρεμυσλιδών, κόρης τού [[ΜπολεσλάουςΜπολέσλαφ Α΄ της Βοημίας|ΜπολεσλάουΜπολέσλαφ Α΄]] δούκα της Βοημίας.
 
Σύμφωνα με μία θεωρία των λογίων, κυβέρνησε τη Μικρή Πολωνία ήδη κατά τα τελευταία έτη της ζωής τού πατέρα του. Ο Μιέσκο Α΄ απεβίωσε το 992 και διαίρεσε την Πολωνία μεταξύ των γιων του. Όμως ο Μπολεσλάφ Α΄ εκτόπισε τους τρεις ετεροθαλείς αδελφούς του και τη δεύτερη σύζυγο τού πατέρα του Όντα και ενοποίησε την Πολωνία ως το 995.
 
Υποστήριξε τις ιεραποστολικές βλέψεις τού [[Άδαλβέρτος της Πράγας|αγίου Αδαλβέρτου]] επισκόπου της Πράγας και τού αγίου [[Μπρούνο του Κέρφουρτ]]. Το 997 ο Αδαλβέρτος μαρτύρησε και η αγιοποίησή του χρησιμοποιήθηκε για την εδραίωση της αυτονομίας της Πολωνίας από τη Γερμανία. Αυτό μάλλον έγινε το 1000 στο Συνέδριο τού Γκιέζνο, όπου αποφασίστηκε και η ίδρυση της Πολωνικής Εκκλησίας με μητρόπολη στο Γκνιέζνο. Η μητρόπολη θα ήταν ανεξάρτητη από την αρχιεπισκοπή τού Μαγδεβούργου, η οποία ως τότε προσπαθούσε να επιβάλει τη δικαιοδοσία της επί της Πολωνικής εκκλησίας. Επίσης επισκοπές ιδρύθηκαν σε Κρακοβία, Βρότσλαφ και Κόλομπζεκ και ο Μπολέσλαφ Α΄ αποκήρυξε επίσημα την καταβολή φόρου στη Γερμανία. Το 1002 απεβίωσε ο [[Όθων Γ΄ της Γερμανίας]] και ο Μπολέσλαφ Α΄ χρειάστηκε να κάνει μία σειρά από πολέμους με τον διάδοχο εκείνου [[Ερρίκος Β΄ της Γερμανίας|Ερρίκο Β΄ της Γερμανίας]]. Η διαμάχη έληξε το 1018 σε τη Συνθήκη στο Μπάουτσεν.

Μενού πλοήγησης