Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αντώνιος Τόκκος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Ο Αντώνιος ήταν ανήλικος όταν πέθανε ο πατέρας του το 1448. Στην ιστορία αναφέρεται για πρώτη φορά σαν Κυβενήτης της Γαλέρας που έστειλε ο μεγαλύτερος αδελφός του [[Λεονάρδος Γ΄ Τόκκος|Λεονάρδος Γ']], Παλατινός κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου στο Νεγκρεπόντε (σημερινή Εύβοια) για να βοηθήσει τους Βενετούς στον αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους κατά την διάρκεια του Βενετο-Τουρκικού πολέμου το 1470<ref>Foundation for Medieval Genealogy. Profile of ANTONIO TOCCO.</ref>.
 
==Η κατάλυσηΚατάλυση της Παλατινής ΚομιτείαςΚομητείας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου==
Όταν ο Σουλτάνος αποφάσισε να κατακτήσει και το τελευταίο [[Λατινοκρατία|Λατινικό]] κρατίδιο στον Ελλαδικό χώρο, την [[Παλατινή Κομητεία της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου|Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου]], έστειλε το 1479 στο [[Ιόνιο Πέλαγος|Ιόνιο]] τον τουρκικό στόλο υπό την αρχηγία του Γκεντίκ Αχμέτ Πασσά. Ο Λεονάρδος Γ' Τόκκος αφού πούλησε διάφορα κτήματά του σε πλούσιους Βενετούς έναντι 70.000 δουκάτων, έφυγε μαζί με την οικογένειά του και τους αδελφούς του Αντώνιο και Ιωάννη με βενετικό πλοίο για τον [[Τάραντας|Τάραντα]] της Ιταλίας. Οι Τούρκοι κυρίεψαν τα δύο νησιά για τρία περίπου χρόνια προξενώντας τεράστιες καταστροφές ερημώνοντας τον τόπο και αιχμαλωτίζοντας και φονεύοντας πολλούς από τους εναπομείναντες κατοίκους. Έτσι έλειξε η κυριαρχία των Τόκκων και η Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου έπαψε να υπάρχει ύστερα από 300 περίπου χρόνια από την σύστασή της.<ref>ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΟΜΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (1478-1978) Τόμος τρίτος: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Τεύχος Α' 1478 – 1800) σελ.23</ref>.
 
==Προσπάθειες των Τόκκων να ανακτήσουν την χαμέμηΚομητεία Κομιτεία τους==
Ο Λεονάρδος Γ' προσέφυγε στον [[Πάπας|Πάπα]] [[Πάπας Σίξτος Δ΄|Σίξτο Δ']], ζητώντας βοήθεια για να ανακαταλάβει την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο. Αφού πέτυχε να λάβει από αυτόν χρηματική επιχορήγηση, επέστρεψε στην Νεάπολη όπου με την συνδρομή του βασιλιά Φερδινάνδου Α' προετοίμασε στόλο.<ref>ΛΕΟΝΙΔΑ ΖΩΗ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Αθήνα 1955, σελ.110</ref>.
Την άνοιξη του 1481 ο στόλος του Λεονάρδου με ναύαρχο τόν Bernardo Villamarin ξεκίνησε για την κατάληψη των δύο νησιών έχοντας τήν εντολή νά τα κυριεύσουν χωρίς πόλεμο. Η προσπάθεια όμως αυτή απέτυχε. Σε λίγους μήνες, ο Βασιλιάς της Νεάπολης [[Φερδινάνδος Α΄ της Νεαπόλεως|Φερδινάνδος Α΄]] διόρισε αρχηγό αρμάδας μέ Καταλανούς μισθοφόρους, τον 'Αντώνιο Τόκκο<ref>ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΟΜΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (1478-1978) Τόμος τρίτος: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Τεύχος Α' 1478 – 1800) σελ.23</ref>.
 
== Βιβλιογραφία ==
1. Foundation for Medieval Genealogy. Profile of ANTONIO Tocco
 
1.* Foundation for Medieval Genealogy. Profile of ANTONIO Tocco
2.* ΛΕΟΝΙΔΑ ΖΩΗ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Αθήνα 1955
 
3.* ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΟΜΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (1478-1978) Τόμος τρίτος: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Τεύχος Α' 1478 – 1800)
4.* WILLIAM MILLER. Μετάφραση ΣΠΥΡ. ΛΑΜΠΡΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΤΟΜ. Β'
 
4. WILLIAM MILLER. Μετάφραση ΣΠΥΡ. ΛΑΜΠΡΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΤΟΜ. Β'
 
[[Κατηγορία:Παλατινοί κόμητες της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου]]
721

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης