Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ντέγκου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 5 έτη
Change to the new transcription rule of Korean to Greek
μ (Ο Songyw124 μετακίνησε τη σελίδα Τεγκού στην Ντέγκου: Change to the new transcription rule of Korean to Greek)
(Change to the new transcription rule of Korean to Greek)
{{πηγές|25|09|2012}}
 
Η '''Ντέγκου''', ή '''Τεγκού''' (Κορεάτικα: {{IPA|[tɛɡu]}}, 대구, 大邱, κυριολεκτικά «μεγάλος λόφος», [[λατινικό αλφάβητο|λατ.]] ''Daegu'' αναφέρεται και ως ''Νταεγού'') είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της [[Νότια Κορέα|Νότιας Κορέας]], μετά τη [[Σεούλ]] (πρωτεύουσα), το [[ΠουσάνΜπούσαν]] και το [[ΙντσόνΊντσον]]. Βρίσκεται βόρεια του λιμένα Πουσάν[[Μπούσαν]] και δυτικά του λιμένα Ουλσάν[[Ούλσαν]]. Με το ίδιο όνομα φέρεται και ολόκληρη η γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική άκρα της Χώρας.
Με απόφαση της Κυβέρνησης της Νότιας Κορέας από το 2000, το επίσημο όνομα της πόλης είναι "Μητροπολιτική πόλη ΤεγκούΝτέγκου". Ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 5 εκατομμυρια κατοίκους.
 
Η πόλη είναι μεσόγεια και βρίσκεται περίπου 80 χλμ. ΒΔ. του [[Ούλσαν|Ουλσάν]] κοντά στην συμβολή των ποταμών ΓκέουμχοΓκούμχο και ΝακντόγκΝάκντονγκ στην πεδιάδα Γκεοσάνγκντο ή Γέογναμ[[Γκιόνγκσανγκ-ντο]]. Η λεκάνη της ομώνυμης περιοχής ΤεγκούΝτέγκου, όπου καιικαι η μητροπολιτική πόλη αποτελεί το μεσαίο τμήμα της γύρω κοιλάδας (κάμπου) της περιοχής.
 
Η ΤεγκούΝτέγκου ήδη αποτελεί σήμερα το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της όλης περιοχής.
 
== Ιστορία ==
Αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της ΤεγκούΝτέγκου έχουν αποκαλύψει ένα μεγάλο αριθμό προϊστορικών οικισμών και τάφων (περ. 1500-300 π.Χ.). Αρχαία ιστορικά κείμενα αναφέρουν, από την περίοδο ακόμη των τριών πρώτων βασιλείων, ότι η πόλη αυτή ήταν ήδη γνωστή περιτειχισμένη πόλη - κράτος.
 
{{γεωγραφία-επέκταση}}
209

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης