Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Copyleft»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.875 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 6 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Επιπλέον οι άδειες copyleft αντιμετωπίζουν και θέματα όπως η περίπτωση τα δικαιώματα να ανακληθούν απαιτώντας το έργο και τα παράγωγα του να δημοσιετούν σε μορφή που να διευκολύνει την τροποποιησή τους. Σε λογισμικό, αυτό συνήθως σημαίνει τη διανομή του πρωτογενούς κώδικα μαζί με το λογισμικό αυτό.
 
Τα copyleft αναγκαστικά κάνουν δημιουργική χρήση των διάφορων κανονισμών και νόμων. Για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούν το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, οι χρήστες που συνεισφέρουν έργο με άδεια copyleft πρέπει να αποκτήσουν, να αναβάλουν η να ορίσουν κατοχή πνευματικών δικαιμάτων. Για να ορίσουν άδεια copyleft θα πρέπει να παραιτηθούν απο κάποια δικαιώματα που που έχουν να κανουν με copyrights, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να είναι οοι μοναδικο΄μοναδικοί διανομείς του έργου τους.
 
Κάποιοι νόμοι που έχουν να κάνουν με τα copylefts διαφέρουν από χώρα σε χώρα ή μπορεί και οι να αλλάζουν οι όροι με τους οποίους παραχωρούνται οι άδειες.
 
=== Ιστορία ===
Μια πρώτη χρήση της λέξεις "copyleft" έγινε στη σημείωση διανομής της γλώσσας προγραμματισμού "TINY BASIC". Συγκεκριμένα η σημείωση εγραφε "@COPYLEFT ALL WRONGS RESERVED" τον Ιούνιου του 1976. Η συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμου δε διανεμήθηκε με τη συγκεκριμένη άδεια, με αποτέλεσμα η μόνη σχέση να 'ναι το συγκεκριμένο λογοπαίγνιο.
 
Η έννοια των copyleft αναφέρθηκε πρώτη φορά απο τον Richard Stallman στο μανιφέστο της GNU:<blockquote>Η GNU δεν ανήκει στο public domain. Όλοι θα επιτρέπεται να τροποποιήσουν και να αναδιανείμουν GNU, αλλά κανείς δε θα επιτρέπεται να παρεμποδίσει την επιπλέον αναδιανομή. Αυτό σημαίνει οτι ιδιωτικές τροποποιήσεις απαγορεύονται. Θέλω να διαβεβαιωθώ ότι όλες οι εκδόσεις GNU θα παραμείνουν ελεύθερες.</blockquote>
 
=== Σύμβολο ===
Το σύμβολο των copylefts είναι ενα ανάποδο "C", το οποίο ουσιαστικά είναι μια αναφορά στο σύμβολο © των copyrights. Δεν έχει κάποια νομική χρήση.
 
Ενδεικτικές copyleft άδειες είναι η [[GNU General Public License]], η [[GNU Free Documentation License]] και η άδεια [[Creative Commons|Creative Commons Αναφορά-Παρόμοια διανομή (by-sa)]].
5

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης