Mozilla Public License

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Mozilla Public Licence (δημόσια άδεια Mozilla, MPL) είναι μια δωρεάν και ανοιχτού κώδικα άδεια copyleft για τα περισσότερα λογισμικά του Ιδρύματος Mozilla όπως το Firefox και το Thunderbird.[1] Η άδεια MPL έχει αναπτυχθεί και διατηρείται από τη Mozilla,[2] η οποία επιδιώκει να εξισορροπήσει τις ανησυχίες των προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα και αποκλειστικής χρήσης. Διακρίνεται από άλλα ως ενδιάμεση λύση μεταξύ των επιτρεπόμενων αδειών λογισμικού τύπου BSD και της Γενικής Δημόσιας Άδειας.[3] Έτσι, σύμφωνα με τους όρους του MPL, επιτρέπει την ενσωμάτωση κώδικα με άδεια MPL σε ιδιόκτητες βάσεις κωδικών, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα στοιχεία παραμένουν προσβάσιμα. 

Το MPL έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους, όπως η Adobe για την άδεια χρήσης της σειράς προϊόντων Flex,[4] και του The Document Foundation για την άδεια χρήσης του LibreOffice 4.0 (επίσης στο LGPL 3+).[5][6] Η έκδοση 1.1 προσαρμόστηκε από πολλά έργα για να σχηματίσει παράγωγες άδειες όπως η Κοινή Άδεια Ανάπτυξης και Διανομής της Sun Microsystems.[7] Έχει υποστεί δύο αναθεωρήσεις:[8] τη δεύτερη ενημέρωση 1.1 και μια σημαντική ενημέρωση έκδοση 2.0[9] που πλησιάζει τους στόχους της για μεγαλύτερη απλότητα και καλύτερης συμβατότητα με άλλες άδειες.[10]

Όροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το MPL ορίζει τα δικαιώματα ως μεταβίβαση από τους "συνεισφέροντες", οι οποίοι δημιουργούν ή τροποποιούν τον πηγαίο κώδικα, μέσω ενός προαιρετικού βοηθητικού διανομέα (ο ίδιος είναι κάτοχος άδειας), στον δικαιοδόχο. Παραχωρεί φιλελεύθερες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση, τροποποίηση, διανομή και "εκμετάλλευση" του έργου, αλλά δεν εκχωρεί στον κάτοχο άδειας κανένα δικαίωμα για τα εμπορικά σήματα ενός συνεργάτη. Αυτά τα δικαιώματα θα λήξουν εάν ο κάτοχος άδειας δεν συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας χρήσης, αλλά ο παραβάτης δικαιοδόχος που επιστρέφει στη συμμόρφωση ανακτά τα δικαιώματά του και ακόμη και η λήψη γραπτής ειδοποίησης από έναν συνεισφέροντα θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικαιωμάτων μόνο στον κώδικα αυτού του συνεισφέροντος. Περιλαμβάνεται μια ρήτρα αντιποίνων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, παρόμοια με αυτήν της Άδειας χρήσης Apache, για την προστασία των περαιτέρω παραληπτών ενός βοηθητικού διανομέα από το trolling διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Οι συνεισφέροντες αρνούνται την εγγύηση και την ευθύνη, αλλά επιτρέπουν στους βοηθητικούς διανομείς να προσφέρουν τέτοια πράγματα για δικό τους λογαριασμό.

Σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματα που παρέχονται από την άδεια, ο κάτοχος της άδειας πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με τη διανομή του εγκεκριμένου πηγαίου κώδικα. Τα καλυμμένα αρχεία πηγαίου κώδικα πρέπει να παραμένουν υπό το MPL και οι διανομείς "δεν επιτρέπεται να επιχειρήσουν να αλλάξουν ή να περιορίσουν τα δικαιώματα των παραληπτών" σε αυτό. Το MPL αντιμετωπίζει το αρχείο πηγαίου κώδικα ως το όριο μεταξύ των εξαρτημάτων με άδεια MPL και των ιδιόκτητων μερών, πράγμα που σημαίνει ότι όλος ή κανένας από τον κώδικα σε ένα δεδομένο αρχείο πηγής εμπίπτει στο MPL. Ένα εκτελέσιμο αρχείο που αποτελείται αποκλειστικά από αρχεία που καλύπτονται με MPL μπορεί να λάβει δευτερεύουσα άδεια χρήσης, αλλά ο δικαιοδόχος πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση ή να παρέχει όλο τον πηγαίο κώδικα σε αυτό. Οι παραλήπτες μπορούν να συνδυάσουν τον πηγαίο κώδικα με άδεια χρήσης με άλλα αρχεία υπό διαφορετική, ακόμη και αποκλειστική άδεια, σχηματίζοντας έτσι ένα "μεγαλύτερο έργο" που μπορεί να διανεμηθεί με οποιουσδήποτε όρους, αλλά και πάλι τα αρχεία πηγής που καλύπτονται από MPL πρέπει να διατίθενται ελεύθερα. Αυτό καθιστά το MPL έναν συμβιβασμό μεταξύ των αδειών MIT ή BSD, οι οποίες επιτρέπουν την εκ νέου άδεια χρήσης όλων των παράγωγων έργων ως ιδιόκτητων, και της GPL, η οποία απαιτεί την άδεια χρήσης του παραγόμενου έργου στο σύνολό του σύμφωνα με την GPL. Επιτρέποντας ιδιόκτητες ενότητες σε παράγωγα έργα, ενώ απαιτούν τα βασικά αρχεία να παραμένουν σε ανοιχτό κώδικα, το MPL έχει σχεδιαστεί για να παρακινεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την κοινότητα ανοιχτού κώδικα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη βασικού λογισμικού.[11]

Η μοναδική εξαίρεση στα καλυμμένα αρχεία προέλευσης που παραμένουν κάτω από το MPL προκύπτει όταν ο κώδικας της έκδοσης 2.0 (τελευταίας) συνδυάζεται με ξεχωριστά αρχεία κώδικα στο GNU GPL, GNU Lesser GPL (LGPL) ή Affero GPL (AGPL). Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόγραμμα στο σύνολό του θα είναι υπό την επιλεγμένη άδεια GNU, αλλά τα αρχεία που καλύπτονται από το MPL θα έχουν διπλή άδεια, έτσι ώστε οι παραλήπτες να μπορούν να επιλέξουν να τα διανείμουν βάσει αυτής της άδειας GNU ή της άδειας MPL. Ο αρχικός συντάκτης του κώδικα MPL μπορεί να επιλέξει να εξαιρεθεί από αυτήν τη συμβατότητα GPL προσθέτοντας μια ειδοποίηση στα αρχεία πηγής του.

Ρητά αναγνωρίζεται ότι ο κώδικας που καλύπτεται από MPL μπορεί να διανεμηθεί σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης άδειας χρήσης βάσει της οποίας ελήφθη ή οποιασδήποτε μεταγενέστερης έκδοσης. Εάν ο κώδικας της έκδοσης 1.0 ή 1.1 αναβαθμιστεί στην έκδοση 2.0 από αυτόν τον μηχανισμό, ο κώδικας που καλύπτεται από 1.x πρέπει να επισημαίνεται με την προαναφερθείσα ειδοποίηση μη συμβατή με την GPL. Το MPL μπορεί να τροποποιηθεί για να σχηματίσει μια νέα άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω άδεια δεν αναφέρεται στη Mozilla ή στη Netscape.

Αξιόλογοι χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mozilla Foundation License Policy». Ίδρυμα Mozilla. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «Open Source Software: a legal guide». LawGives. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. Andrew Laurent (2004). Understanding Open Source and Free Software Licensing. O'Reilly Media, Inc. σελ. 62. ISBN 978-0-596-00581-8. 
  4. 4,0 4,1 «Adobe Flash Player End of Life». www.adobe.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2022. 
  5. «The meaning of the 4.0». 24 Ιανουαρίου 2013. 
  6. 6,0 6,1 «Licenses | LibreOffice - Free Office Suite - Based on OpenOffice - Compatible with Microsoft». LibreOffice. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2022. 
  7. Fontana, Richard (9 Ιανουαρίου 2012). «The new MPL». Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2012. 
  8. «Historical Licensing Documents». Mozilla Foundation. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
  9. «Mozilla Public License 2.0 (MPL-2.0) | Open Source Initiative». opensource.org. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2022. 
  10. «About MPL 2.0: Revision Process and Changes FAQ». Mozilla Foundation. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
  11. O'Hara, Keith J.; Kay, Jennifer S. (February 2003). «Open source software and computer science education». Journal of Computing Sciences in Colleges (Consortium for Computing Sciences in Colleges) 18 (3): 3–4. ISSN 1937-4771. http://elvis.rowan.edu/~kay/papers/OSSEdu.pdf. Ανακτήθηκε στις 29 February 2012. 
  12. «Boulder - an ACME CA». 19 Οκτωβρίου 2021. 
  13. «brave/brave-browser». GitHub (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020.