Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ευρωσκεπτικισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
[[Αρχείο:euverfassung.jpg|thumb|150px|right|Πολυγλωσσικό φανελάκι διαμαρτυρίας εναντίον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος]]
Ο '''Ευρωσκεπτικισμός''' είναι ένας [[νεολογισμός]] που εκφράζει μια ιδεολογία αμφιβολίας ή αντίθεσης προς στην [[Ευρωπαϊκή Ένωση]] (ΕΕ). Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές διαφωνούν με την προσπάθεια περαιτέρω επέκτασής της, άλλοι διαφωνούν με την παρούσα μορφή της, ενώ κάποιοι είναι ακόμα και υπέρ της διάλυσής της.
Η [[Δανία]], Τοτο [[Ηνωμένο Βασίλειο]] και η [[Αυστρία]] είναι χώρες με έντονο ευρωσκεπτικισμό. Για παράδειγμα, το Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο ήρθε δεύτερο με ποσοστό 16.,5% στις ευρωεκλογές του 2009, υποστήριξε την ολική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρώπη των 27. <ref name=auto1>[http://www.expatica.com/nl/news/news_focus/Eurosceptics-seek-EU-power-in-election-_53269.html Eurosceptics seek EU power in election < News Focus | Expatica The Netherlands<!-- Αυτόματα δημιουργημένος τίτλος -->]</ref>
 
== Στατιστική Δημοτικότητα της ΕΕ ==
* 2008: Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ως προς την "τάση εμπιστοσύνης" στην ΕΕ είναι περίπου 48%. Πρώτη η Ρουμανία με ποσοστό 68%, δεύτερη η Ελλάδα με 65%. <ref>[http://pietris.wordpress.com/2008/05/27/simasia-eu/ Ποια η σημασία της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; « Pietris Blog<!-- Αυτόματα δημιουργημένος τίτλος -->]</ref>
* Μάιος 2009: Δημοσκόπηση από το πανεπιστήμιο του [[Άμστερνταμ]] διαπιστώνει πως το 61% των Ολλανδών πιστεύουν πως οι Βρυξέλλες κατασπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων.<ref>[http://agonist.org/20090601/dutch_shift_from_euro_frontrunners_to_eurosceptics Dutch shift from Euro frontrunners to Eurosceptics | The Agonist<!-- Αυτόματα δημιουργημένος τίτλος -->]</ref>
* Ευρωεκλογές 2009: Η μέση ευρωπαϊκή προσέλευση βουλιάζει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά της τάξης του 43.,1%. Το ίδιο συνέβη και επιμέρους, ειδικότερα σε παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η αποχή αγγίζει το 48%, τη στιγμή που στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν περίπου 37%.<ref>[http://www.elections2009-results.eu/en/greece_en.html European election results 2009 for Greece<!-- Αυτόματα δημιουργημένος τίτλος -->]</ref>
* Το 2010, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Νorstat, το 55.,8% των Νορβηγών τοποθετήθηκε κατά της ένταξης της Νορβηγίας στην ΕΕ. Οι Νορβηγοί πολίτες έχουν απορρίψει δύο φορές σε δημοψηφίσματα (1972, 1994) την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας τους.<ref>[http://tvxs.gr/node/55097 Αντίθετοι στην ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ οι πολίτες της | TVXS.gr<!-- Τίτλος που μπήκε από Bot -->]</ref>
 
== Επιλεκτικές Εξαιρέσεις (opt-outs) ==
 
[[Υπερδύναμη]] είναι μια πολιτεία με αρχηγική θέση σε ένα διεθνές σύστημα που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει γεγονότα προς όφελος των συμφερόντων της και να προβάλλει εξουσία σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να προστατεύσει αυτά τα συμφέροντα.
Η καθηγήτρια Άλις Μίλλερ (Alice Miller) ορίζει την υπερδύναμη ως "μια χώρα που έχει την ικανότητα να προβάλλει κυριαρχική δύναμη και επιρροή οπουδήποτε στον κόσμο και, ορισμένες φορές, σε περισσότερες από μια περιοχές της γης ταυτόχρονα, οπότε και έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει μια κατάσταση παγκόσμιας ηγεμονίας."
 
Πολλοί ακαδημαϊκοί και πολιτικοί πιστεύουν ότι η ΕΕ είναι ή θα γίνει υπερδύναμη μέσα στον 21ο αιώνα λόγω του μεγάλου πληθυσμού, της μεγάλης οικονομίας της και του πολύ καλού βιοτικού επιπέδου κατοίκων κάποιων κρατών-μελών.
 
 
Ο ίδιος ο [[Ουίνστον Τσώρτσιλ|Τσώρτσιλ]], βλέποντας τις ΗΠΑ να θριαμβεύουν στοστον [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ ΠΠΠαγκόσμιο Πόλεμο]] τόνισε την ανάγκη για την δημιουργία των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης".
 
Η προοπτική αυτή δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες στους ευρωσκεπτικιστές κυρίως λόγω της αποτυχημένης νεοσυντηρητικής ΑμερικάνικηςΑμερικανικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και της απειλής εξάλειψης εθνικής ηγεμονίας στα κράτη-μέλη.
 
== ΕΕ Καικαι Περιβάλλον ==
 
Τον Ιούνιο του 2009, η οργάνωση "Πράσινοι 10", αποτελούμενη από 10 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοσίευση αφορά την προεδρία ΜπαρόσοΜπαρόζο 2004-2009 την οποία βαθμολογεί ανάλογα με την επίδοσή της σε διάφορους τομείς. Οι πιο χαμηλές βαθμολογίες είναι οι εξής:
 
* Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης: 2/10
* Βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα: 4/10
 
Κανένας τομέας δεδεν βαθμολογείται με πάνω από 7/10 ενώ η συνολική βαθμολογία είναι 4.4/10.
 
Επίσης, η έκθεση θεωρεί πως η ΕΕ απέτυχε στην προσπάθειά της να προστατεύσει το δίκτυο περιοχών Natura 2000 και την καθιστά υπεύθυνη για συχνές υποχωρήσεις σε βιομηχανικά και οικονομικά συμφέροντα.

Μενού πλοήγησης