Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αυλός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
265 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 7 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 178.59.244.187 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρ...)
Ο αυλός ήταν βασικό όργανο σε όλους τους εορτασμούς στην Αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα δε σε τελετές προς τιμήν του [[Διόνυσος|Διονύσου]]. Σε παραστάσεις σε αγγεία συχνά φαίνεται ότι ο αυλός στερεωνόταν με μια δερμάτινη λωρίδα η οποία περνούσε γύρω από το κεφάλι και είχε άνοιγμα στην περιοχή των χειλιών. Οι αυλοί συχνά είχαν [[γλωττίδα]].
 
Ο αυλός είχε εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, Ασσυρία και Βαβυλώνα, Ισραήλ). Στην Κίνα υπήρχε το [[σενγκ]], είδος μικρού οργάνου με 12 ή περισσότερους αυλούς, γνωστό από την 3η χιλιετία π.Χ. και διάφοροι άλλοι τύποι αυλών, άλλοτε χωρίς και άλλοτε με μονή ή διπλή γλωσσίδα (είδη δηλαδή φλάουτου, κλαρινέτου και όμποε). Στην Αίγυπτο ο αυλός, γνωστός από την 5η χιλιετία π.Χ., ήταν από καλάμι, ελεφαντόδοντο, μπρούντζο ή ξύλο. Στο Ισραήλ χρησιμοποιούνταν ο [[αυλός του Πάνα]], ποιμενικό κυρίως όργανο με επτά ή εννιά απλούς αυλούς, που ο καθένας έδινε ένα μόνο φθόγγο. Τέλος, στηνΣτην Αρχαία Ελλάδα, οι αυλοί είχαν διάφορα μεγέθη (για παιδιά, εφήβους, γυναίκες ή άνδρες), ήταν κυλινδρικοί ή κωνικοί και κατασκευάζονταν από καλάμι, ξύλο ή διάφορα μέταλλα. Χρησιμοποιούνταν, επίσης, ο αυλός του Πάνα.
 
Στη νεότερη εποχή η χρήση του αυλού αντικαταστάθηκε από διάφορα πνευστά μουσικά όργανα, όπως το φλάουτο, το κλαρινέτο και το όμποε, καθώς και τους διαφόρους υπότυπους αυτών. Ο όρος [[αυλός (εκκλησιαστικό όργανο)|αυλός]] χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στα πλαίσια της κατασκευής του [[εκκλησιαστικό όργανο|εκκλησιαστικού οργάνου]], όπου οι διάφοροι τύποι αυλών που χρησιμοποιούνται ταξινομούνται κατά υλικό κατασκευής, λειτουργίας κλπ.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης