Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Το αποκαλούμενο '''Νομισματοκοπείο''' ή επίσημα '''Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών''' (ΙΕΤΑΙ.Ε.Τ.Α.), κοινώς αποκαλούμενο '''Νομισματοκοπείο''', είναι ανεξάρτητη διεύθυνση της [[Τράπεζα της Ελλάδος| Τράπεζας της Ελλάδος]]. Αποτελεί πρακτικά την τεχνική και παραγωγική μονάδα στην οποία κόβονται [[Νόμισμα (Κέρμα)|κέρματα]], τυπώνονται [[χαρτονόμισμα| χαρτονομίσματα]], αξιόγραφα του Δημοσίου, έντυπα που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της Τράπεζαςτράπεζας, καθώς και εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως φυλλάδια, βιβλία κτλ. ΣτεγάζεταιΟι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο [[ΧολαργόςΧαλάνδρι]] επί της [[Λεωφόρος Μεσογείων|λεωφόρου ΧολαργόΜεσογείων]].
 
==Ιστορικό==
Ιδρύθηκε στις [[7 Ιουνίου]] [[1938]] ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και [[τίτλοι αξιών| τίτλων αξιών]] του δημοσίου.
 
Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά τη λήξη του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]]. Μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να αναθέσει την κοπή τον κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].
 
Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως [[2002]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά την έλευση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Για την κατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το [[Υπουργείο Οικονομικών (Ελλάδα)|Υπουργείο Οικονομικών]].
 
==Πηγές==
* Τράπεζα της Ελλάδος: [http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/buildings/IETA.aspx ΤράπεζαΊδρυμα τηςΕκτύπωσης ΕλλάδοςΤραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) - Νομισματοκοπείο]
 
[[Κατηγορία:Ελληνικές επιχειρήσεις|Ι]]
2.009

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης