Ενλίλ κουντουρί ουσούρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Ενλίλ-κουντουρί-ουσούρ''', βασιλιάς της [[Ασσυρία|Ασσυρίας]] ([[1197]] - [[1192]]) γιός του [[Τικουλτί Νινουρτά Α']] διάδοχος του ανιψιού του [[Ασούρ Νιραρί Γ']], ήταν σύγχρονος του Κασσίτη βασιλιά της Βαβυλώνας Αντάντ-σουμά-ουσούρ γιού του Καστιλιάς Δ' που είχε συντρίψει ο πατέρας του. Οι Κασσίτες βασιλείς της Βαβυλώνας ήταν υποτελείς των Ασσυρίων αλλά είχαν μιά σχετική αυτονομία μετά τον θάνατο του πατέρα του ο οποίος είχε εγκατασταθεί αυτοπροσώπως βασιλιάς στην Βαβυλώνα, ο Ενλίλ-κουντουρί-ουσούρ υπέστη απο τον Κασσίτη βασιλιά συντριπτική ήττα και συνελήφθη αιχμάλωτος ([[1192]]). Μετά την ήττα χάθηκε οριστικά η [[Βαβυλώνα]] για την [[Ασσυρία]], ένας Ασσύριος πρίγκηπας απο άλλο κλάδο της βασιλικής οικογένειας ο [[Νινουρτά-απάλ-Eκούρ]] βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Βαβυλώνα πιθανότατα ως τοπικός διοικητής της Ασσυρίας, μετά την συντριβή του απο τον Κασσίτη βασιλιά Αντάντ-σουμά-ουσούρ ο Νινουρτά-απάλ-Eκούρ βάδισε με στρατό κατά της [[Ασσούρ]] καταλαμβάνοντας τον θρόνο.
'''Ενλίλ-κουντουρί-ουσούρ''', βασιλιάς της [[Ασσυρία|Ασσυρίας]] ([[1197]] - [[1192]]) γιος του [[Τικουλτί Νινουρτά Α']] διάδοχος του ανιψιού του [[Ασούρ Νιραρί Γ']], ήταν σύγχρονος του Κασσίτη βασιλιά της Βαβυλώνας Αντάντ-σουμά-ουσούρ γιού του Καστιλιάς Δ' που είχε συντρίψει ο πατέρας του. Οι [[Κασσίτες]] βασιλείς της Βαβυλώνας ήταν υποτελείς των Ασσυρίων αλλά είχαν μιά σχετική αυτονομία μετά τον θάνατο του πατέρα του ο οποίος είχε εγκατασταθεί αυτοπροσώπως βασιλιάς στην Βαβυλώνα, ο Ενλίλ-κουντουρί-ουσούρ υπέστη απο τον Κασσίτη βασιλιά συντριπτική ήττα και συνελήφθη αιχμάλωτος ([[1192]]). Μετά την ήττα χάθηκε οριστικά η [[Βαβυλώνα]] για την [[Ασσυρία]], ένας Ασσύριος πρίγκηπας απο άλλο κλάδο της βασιλικής οικογένειας ο [[Νινουρτά-απάλ-Eκούρ]] βρισκόταν εκείνη την εποχή στην [[Βαβυλώνα]] πιθανότατα ως τοπικός διοικητής της Ασσυρίας, μετά την συντριβή του απο τον Κασσίτη βασιλιά Αντάντ-σουμά-ουσούρ ο Νινουρτά-απάλ-Eκούρ βάδισε με στρατό κατά της [[Ασσούρ]] καταλαμβάνοντας τον θρόνο.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 08:04, 9 Ιουνίου 2013

Ενλίλ-κουντουρί-ουσούρ, βασιλιάς της Ασσυρίας (1197 - 1192) γιος του Τικουλτί Νινουρτά Α' διάδοχος του ανιψιού του Ασούρ Νιραρί Γ', ήταν σύγχρονος του Κασσίτη βασιλιά της Βαβυλώνας Αντάντ-σουμά-ουσούρ γιού του Καστιλιάς Δ' που είχε συντρίψει ο πατέρας του. Οι Κασσίτες βασιλείς της Βαβυλώνας ήταν υποτελείς των Ασσυρίων αλλά είχαν μιά σχετική αυτονομία μετά τον θάνατο του πατέρα του ο οποίος είχε εγκατασταθεί αυτοπροσώπως βασιλιάς στην Βαβυλώνα, ο Ενλίλ-κουντουρί-ουσούρ υπέστη απο τον Κασσίτη βασιλιά συντριπτική ήττα και συνελήφθη αιχμάλωτος (1192). Μετά την ήττα χάθηκε οριστικά η Βαβυλώνα για την Ασσυρία, ένας Ασσύριος πρίγκηπας απο άλλο κλάδο της βασιλικής οικογένειας ο Νινουρτά-απάλ-Eκούρ βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Βαβυλώνα πιθανότατα ως τοπικός διοικητής της Ασσυρίας, μετά την συντριβή του απο τον Κασσίτη βασιλιά Αντάντ-σουμά-ουσούρ ο Νινουρτά-απάλ-Eκούρ βάδισε με στρατό κατά της Ασσούρ καταλαμβάνοντας τον θρόνο.

Πηγές

  • A. K. Grayson (1975). Assyrian and Babylonian chronicles. J. J. Augustin. p. 215.
  • K. Grayson (2001). "Ninurta-apal-Ekur". In Erich Ebeling, Bruno Meissner, Dietz Otto Edzard. Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie: Nab – Nuzi. Walter De Gruyter Inc. pp. 524–525.
Προκάτοχος:
Ασούρ Νιραρί Γ'
Βασιλιάς των Ασσυρίων
11971192
Διάδοχος:
Νινουρτά-απάλ-Eκούρ