Συζήτηση χρήστη:Abocanto

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου Abocanto, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Καθολικός Λογαριασμός
Single User Login

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε συζήτηση για Διαγραφή.

Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia talk 06:16, 2 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Αρμένιοι βασιλείς[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα και χρόνια πολλά, σχετικά με τα λήμματα, αρμένιοι βασιλείς, που μεταφράζεις από άλλες γλώσσες της βικιπαίδειας δεν αρκεί μόνο το πρότυπο ποιο λήμμα έχεις μεταφράση και από ποιά γλώσσα, πρέπει να μεταφέρεις τις πηγές αλά και τις παραπομπές που έχει εκεί για να είναι πλήρες. Βικιφιλικά --✻tony esopi λέγε 18:17, 5 Μαΐου 2013 (UTC)[απάντηση]

θα το έχω υπόψιν την επόμενη φορά

Ορθογραφικά[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ συνβικιπαιδιστή καλημέρα. Θα ήθελα να σου επισημάνω ορισμένα ορθογραφικά λάθη. Η λέξη γιος ΔΕΝ τονίζεται επειδή είναι μονοσύλλαβη. Οι λέξεις από, ότι , όπου τονίζονται κανονικά γιατί είναι δισύλλαβες. Επίσης το αριθμητικό δεν είναι ' αλλά ΄. Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για τις συνεισφορές σου. Sotkil (συζήτηση) 10:58, 2 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα μου

Για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις στην δημιουργία λημμάτων για τους Βασιλείς των Χετταίων, της Ασσυρίας και όχι μόνο!!Καλή συνέχεια--Nikosguard συζήτηση 10:52, 4 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ

Συμβουλή: Στις πηγές για την αρίθμηση χρησιμοποίησε τον αστερίσκο πριν κάθε πρόταση. Το απότελεσμα είναι έτσι πχ. Ασούρ Δαν Α΄. --C Messier 17:58, 10 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Έχω αρχίσει να το κάνω

Καλημέρα. Βλέποντας την ερώτησή σου σχετικά με εικόνες, σε ενημερώνω ότι οι εικόνες που μπορείς να χρησιμοποιείς χωρίς κανένα περιορισμό βρίσκονται στα Κοινά (Commons). Αν βρεις μια εικόνα στο Διαδίκτυο, μπορείς να την ανεβάσεις και στα Κοινά μόνον εφόσον στο σάιτ αναφέρεται ρητά ότι το περιεχόμενό του διανέμεται υπό την άδεια "CC-BY-SA" ή την "GFDL". Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμη και όταν δεν αναφέρεται καμία άδεια στο σάιτ, η εικόνα καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα, οπότε δεν μπορείς να την "ανεβάσεις" εδώ ή στα Κοινά (αν το κάνεις θα διαγραφεί είτε άμεσα είτε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα). Υπάρχουν και ορισμένες εικόνες σε άλλα σάιτς, όπως π.χ. στο Flickr, που διανέμονται με ελεύθερη άδεια, αλλά είναι η μειονότητα, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή από πλευράς σου πριν τις μεταφέρεις εδώ. Τέλος, πρόσεξε γιατί συχνά γίνονται λάθη - μπερδέματα με παρόμοιες άδειες, όπως η "CC-NC-SA" που μοιάζουν με αυτή που προανέφερα, ωστόσο είναι ασύμβατες με την άδεια της ΒΠ. Αν έχεις κάποια άλλη απορία, η σελίδα συζήτησής μου είναι στη διάθεσή σου. Καλές συνεισφορές! --Ttzavarasσυζήτηση 06:25, 11 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Το Common το βρήκα αλλά για τις υπόλοιπες άν οι εικόνες που βρίσκω (η σελίδα που υπάρχουν εννοώ) δέν έχει απο κάτω το σήμα του Copyright τον κύκλο με το C αυτό δέν φτάνει;

Αγαπητέ Abocanto, στην Αγορά αναφέρεται ότι πιθανότατα το λήμμα Τιγράνης Γ΄ της Αρμενίας που έγραψες ήταν το 90.000ό λήμμα της Βικιπαίδειας! Σου εύχομαι να γράψεις και το 100.000ό! --Focal Point 14:53, 13 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Αρμένιοι βασιλείς (και πάλι)[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Τα σχετικά λήμματα που δημιούργησες είναι σημαντική συνεισφορά στη Βικιπαίδεια αλλά λάβε υπόψη σου σε παρακαλώ τη σύσταση του Toni Esopi πιο πάνω. Είπες ότι θα το κάνεις αλλά συνεχίζεις να συνοψίζεις άρθρα της αγγλικής ΒΠ χωρίς όμως:

  • να αναφέρεις από πού μετέφρασες. Για μεταφράσεις από την αγγλική ΒΠ προσθέτεις στο τέλος του άρθρου το {{ενσωμάτωση κειμένου|en|τίτλος_αγγλικού_άρθρου}}
  • να αφήνεις αμετάφραστες ελληνικές πηγές ή ονόματα σελίδων στα αγγλικά (πχ p.12). Εννοείται πως δεν μπορεί ελληνική εγκυκλοπαίδεια να αναφέρει ως πηγή τους "Plutarch" και "Strabo" (!)
  • να βάζεις τις παραπομπές που έχει το πρωτότυπο.

Όλα τα παραπάνω διορθώνονται δύσκολα εκ των υστέρων και δίνουν ερασιτεχνική εικόνα στα άρθρα. Καλή συνέχεια.--Dipa1965 (συζήτηση) 18:59, 13 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Καλημέρα. Είδα εφάρμοσες τα παραπάνω στο Τιγράνης Γ΄ της Αρμενίας και σε ευχαριστώ που έλαβες υπόψη μερικές από τις υποδείξεις μου. Δυο παρατηρήσεις:

  • Σε μπέρδεψα λίγο, καθώς φαίνεται. Δεν εννοούσα να μεταφράζουμε τους τίτλους των ξενόγλωσσων πηγών αλλά αυτούς των ελληνικών πηγών. Ελληνικούς τίτλους ξενόγλωσσων πηγών βάζουμε μόνο αν στο γράψιμο του λήμματος έχει χρησιμοποιηθεί η ελληνική μετάφρασή τους.
  • Το πρότυπο ενσωμάτωσης κειμένου το βάζουμε στο κάτω κάτω μέρος όλης της σελίδας.

Για όποια περαιτέρω βοήθεια με τις παραπομπές μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη σελίδα μου. Καλή συνεχεια.--Dipa1965 (συζήτηση) 05:53, 14 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Υ.Γ: Μερικές συμβουλές ακόμη, για διάφορες λεπτομέρειες:

  • Πρόσεχε τον μακροπερίοδο λόγο γιατί συχνά και ακαλαίσθητος είναι και δεν βγάζει νοημα. Πχ η φράση "Η από μητέρα γιαγιά του Τιγράνη σύζυγος του Αρχέλαου ανήκε στην Αρμενική δυναστεία των Αρταξηδών κόρη του Αρταβάσδη Β’ και αδελφή του πατέρα της Ερατούς Τιγράνη Γ’ με αυτό τον τρόπο η Ερατώ ήταν η θεία του νέου Αρμένιου βασιλιά" δεν βγάζει νόημα (διόρθωσέ την σε παρακαλώ, είναι στο λήμμα Ερατώ της Αρμενίας). Μπορείς να μικραίνεις τις προτάσεις ή έστω να προσθέτεις κόμματα εκεί που πρέπει. Ωστόσο, οι μικρές προτάσεις είναι ασφαλέστερη λύση και πιο ξεκούραστη για τον μέσο αναγνώστη.
  • Επίσης πρόσεχε το αρκτικόλεξα π.χ., σημαίνει "παραδείγματος χάριν" και όχι "προ Χριστού". Αυτό που ήθελες να πεις είναι, προφανώς, π.Χ. (το Χ κεφαλαίο)
  • Πρόσεχε τις περιπτώσεις που μια λέξη χρειάζεται δυο τόνους. Πχ "ο γιος και διάδοχός του, Αρτάβασδος Γ’
  • Μη χρησιμοποιείς έντονα γράμματα παρά μόνο για τα ονόματα του βιογραφούμενου (από μια μόνο φορά, εννοείται, το καθένα). Οπότε δεν χρειάζεται να βάζεις έντονα τα γράμματα της δυναστείας.
  • Οι βιογραφίες πρέπει να αρχίζουν με πρόταση που στέκει και αυτόνομα, επομένως πρέπει να αρχίζουν με άρθρο. Πχ "Ο Αρτάβασδος Β΄ήταν βασιλιάς κλπ" και όχι "Αρτάβασδος Β΄βασιλιάς κλπ". Το δεύτερο το κάνουν οι τυπωμένες εγκυκλοπαίδειες αλλά κα΄πως διαφορετικά. Η Βικιπαίδεια χρησιμοποιεί κανονικ΄λη πρόταση με άρθρο, υποκείμενο, ρήμα.
  • Οι τίτλοι των πηγών καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως) να γράφονται με πλάγιους χαρακτήρες.

Καλό θα ήταν να έριχνες μια ματιά στο Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής. Επίσης στο πώς έχω μορφοποιήσει το Ερατώ της Αρμενίας που είναι δικό σου λήμμα. Καλή συνέχεια!--Dipa1965 (συζήτηση) 16:56, 14 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Σε περιπτώσεις που θέλεις να αποσαφήνισεις ένα όνομα πχ. Αλέξανδρος, εγγονός του Ηρώδη, χρησιμοποίησε παρενθέσεις και όχι κόμμα. Έτσι έχει επικρατήσει στη Βικιπαίδεια. Συνέχισε την καλή δουλειά. --C Messier 08:12, 18 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Δεν χρειάζεται να προσθέτεις συνδέσμους interwiki πλέον στα λήμματα. Αρκεί να το συνδέσεις με το αντίστοιχο στα Wikidata και εμφανίζονται αυτόματα. --C Messier 10:01, 30 Αυγούστου 2013 (UTC)[απάντηση]

Αν γίνεται, να ανεβάζεις της εικόνες στα Commons, το αποθετήριο εικόνων της ΒΠ, όπου απ'όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βικιπαίδειες σε άλλες γλώσσες. (ελπίζω να μην σε ενοχλεί που έσβησα το κατεβατό από τη σελίδα συζήτησής σου) --C Messier 16:06, 9 Ιουνίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Ναι. --C Messier 17:07, 9 Ιουνίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Ελευθερία πανοράματος[επεξεργασία κώδικα]

Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Εικόνες και πολυμέσα/Ελευθερία πανοράματος--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 11:04, 18 Ιουνίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Και τα κτίρια έχουν αρχιτέκτονες κι αυτοί ζητούν πνευματικά... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, για ποιον λόγο δεν έχουμε εικόνα στην Βικιπαίδεια της αψίδας του Καλατράβα, του γηπέδου Καραϊσκάκη, του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΟΑΚΑ, του νέου γηπέδου της ΑΕΚ (έστω σε μακέτα), του προπονητικού κέντρου του ΟΣΦΠ στο Ρέντη κ.ά. ? Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 11:43, 18 Ιουνίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Τα "Ταμπούρια(συνοικία Πειραιά)" περιλαμβάνουν, εκτός από τα Ταμπούρια του Δήμου Πειραιά που αναφέρονται στο λήμμα, και τα Ταμπούρια του Δήμου Κερατσινίου. Ο ευρύτερος Πειραιάς αποτελείται και από τον Δήμο Κερατσινίου.Georgopa (συζήτηση) 03:50, 22 Οκτωβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Μια συζήτηση για τη σήμανση ακρίβειας στη συζήτηση του λήμματος Χετταίοι έχει ανοίξει. Αν έχεις χρόνο, μπορείς να μας πεις την άποψή σου; Ευχαριστώ.--Vagrand (συζήτηση) 22:43, 28 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]