Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γαζέλα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
319 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 7 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Η '''Γαζέλα''' (''Gazella'') αποτελεί [[γένος (βιολογία)|γένος]] [[Θηλαστικά|Θηλαστικών]] της [[Τάξη (βιολογία)|τάξης]] των [[Αρτιοδάκτυλα|Αρτιοδάκτυλων]] και της [[Οικογένεια (βιολογία)|οικογένειας]] των [[Βοοειδή|Βοοειδών]] και της υποοικογένειας [[Αντιλοπίνες]]. Είναι λεπτόσωμη, ζωηρή και χαριτωμένη, με κέρατα ωοειδούς τομής, σε σχήμα V ή λύρας, δακτυλιωτά σε όλο τους το μήκος· εμφανίζονται και στα δύο φύλα, αλλά του θηλυκού είναι μικρότερα από του αρσενικού· χωρίς κέρατα είναι μόνο το είδος G. subgutturosa (περσική Γαζέλα). Έχει μεγάλα μάτια, που περιβάλλονται από μία ελλειπτική μαύρη κηλίδα με λευκές παρυφές· τα αυτιά είναι μακριά και οξύληκτα, το ρύγχος τριχωτό· τα πόδια της είναι ψηλά και λεπτά, με θύσανο τριχών στα γόνατα, με μικρές οπλές· η ουρά είναι κοντή.
 
Οι γαζέλες απαντώνται στην Ασία και την Αφρική, από την [[Μογγολία]] μέχρι τις ατλαντικές ακτές της [[Βόρεια Αφρική|Βόρειας Αφρικής]] και εξαπλώνονται σε όλη την [[Ανατολική Αφρική|Ανατολική]] και Κεντρική τροπική [[Αφρική]]. Έχουν ύψος στον ώμο 60-90 εκατοστόμετρα. Σε άγρια κατάσταση ζουν συνήθως σε αγέλες των 5-10, μερικές φορές δε μέχρι 100 ατόμων, σε αμμώδεις περιοχές. Τα κοπάδια αυτά αποτελούνται από θηλυκά και νεαρά άτομα, που συναντούν τα αρσενικά την στιγμή του ζευγαρώματος. Το τρίχωμά τους είναι ανοιχτόχρωμο καστανοκίτρινο στην ράχη, άσπρο στην κοιλιά και απόλυτα προσαρμοσμένο προς το χρώμα του αμμώδους περιβάλλοντός τους· πολλά είδη φέρουν μια οριζόντια μαύρη ταινία, που διατρέχει τις δύο πλευρές του ζώου. Οι οπλές τους είναι κατάλληλες για τον καλπασμό σε μαλακό έδαφος· τρέχουν πολύ γρήγορα, αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι και 70 χιλιομέτρων την ώρα, γι' αυτό και το κυνήγι του είναι πολύ δύσκολο. Διασχίζουν μεγάλες εκτάσεις προκειμένου να βρουν τροφή και πηγές νερού. Αποτελούν αντικείμενο εντατικού κυνηγιού με την βοήθεια λαγωνικών. Το κρέας τους είναι νοστιμότατο και περιζήτητο. Η διάρκεια κύησης είναι 160 μέρες.
 
Το Red Data Book αναφέρει ότι το είδος G. pelzenli είναι ήδη σπάνιο και το G. leptokeros ή ''ριμ'' κινδυνεύει σοβαρά να εξαφανιστεί. Στον κατάλογο αναφέρονται ως σπάνια και υποείδη άλλων ειδών.
 
[[Κατηγορία:Βοοειδή]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης