Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Έδρανο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
{{επιμέλεια|γλώσσα, σύνταξη}}
{{πηγές|20|12|2012}}
 
Ένα '''έδρανο''' είναι ένα στοιχείο της [[Βικιπαίδεια:Μηχανή|μηχανής]] που περιορίζει τη σχετική κίνηση μεταξύ των κινούμενων μερών στην επιθυμητή κίνηση. Ο σχεδιασμός του εδράνου μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχει ελεύθερη γραμμική κίνηση του κινητού μέρους ή την ελεύθερη περιστροφή γύρω από έναν σταθερό άξονα. Τα ρουλεμάν ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο της λειτουργίας τους, τις κινήσεις που επιτρέπονται, ή με τις κατευθύνσεις των δυνάμεων που εφαρμόζεται στα διάφορα μέρη του.
 
Ένα '''έδρανο''' είναι ένα στοιχείο της [[Βικιπαίδεια:Μηχανή|μηχανής]] που περιορίζει τη σχετική κίνηση μεταξύ των κινούμενων μερών στην επιθυμητή κίνηση. Ο σχεδιασμός του εδράνου μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχει ελεύθερη γραμμική κίνηση του κινητού μέρους ή την ελεύθερη περιστροφή γύρω από έναν σταθερό άξονα. Τα ρουλεμάν ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο της λειτουργίας τους, τις κινήσεις που επιτρέπονται, ή με τις κατευθύνσεις των δυνάμεων που εφαρμόζεται στα διάφορα μέρη του.
 
 
== Ιστορική Αναδρομή ==
 
Η εφεύρεση του ρουλεμάν, με τη μορφή ξύλινων κυλίνδρων στήριξης, ικάζεταιεικάζεται να είναι προγενέστερη της εφεύρεσης του [τροχού]. Αρχικά υφίσταται ο ισχυρισμός ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ρουλεμάν με τη μορφή κορμών δέντρων σε έλκηθρα [ 2 ], μετακινόνταςμετακινώντας ογκόλιθους (σε έλκηθρα με τους δρομείς* να λιπαίνονται με ένα υγρό το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απλά ρουλεμάν.
Το αρχαιότερο δείγμα, που έχει ανακτηθεί από τα ερείπια του ρωμαϊκού πλοία [[Nemi]] στα 40 μ.Χ., είναι ένα ξύλινο ρουλεμάν που υποστηρίζει ένα περιστρεφόμενο τραπέζι.
Γύρω στα 1500μ.Χ. εντοπίστηκαν σχέδια από ρουλεμάν για το σχεδιασμό ενός ελικοπτέρου του Leonardo da Vinci, ενώ τα πρώτα σχέδια κυλινδρικού ρουλεμάν ήταν του [Agostino Ramelli] [ 2 ]. Ένα θέμα με τα σφαιρικά και κυλινδρικά ρουλεμάν είναι ότι οι σφαίρες ή οι κύλινδροι τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας επιπλέον τριβή που μπορεί να προληφθεί εσωκλείοντας τις σφαίρες ή τους κυλίνδρους στην κλωβό. Το “εγκλωβισμένο” ρουλεμάν περιγράφεται από το Galileo τον 17ο αιώνα. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σφαιρικού με δακτυλίους ήταν από τους [Philip Vaughan] και [Carmarthen] το 1794.
 
[[Αρχείο:da vinvi.jpg|Λεονάρντο ντα Βίντσι]]
 
Γύρω στα 1500μ.Χ. εντοπίστηκαν σχέδια από ρουλεμάν για το σχεδιασμό ενός ελικοπτέρου του Leonardo[[Λεονάρντο daντα VinciΒίντσι]], ενώ τα πρώτα σχέδια κυλινδρικού ρουλεμάν ήταν του [[Agostino Ramelli]] [ 2 ]. Ένα θέμα με τα σφαιρικά και κυλινδρικά ρουλεμάν είναι ότι οι σφαίρες ή οι κύλινδροι τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας επιπλέον τριβή που μπορεί να προληφθεί εσωκλείοντας τις σφαίρες ή τους κυλίνδρους στην κλωβό. Το “εγκλωβισμένο” ρουλεμάν περιγράφεται από το Galileo τον 17ο αιώνα. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σφαιρικού με δακτυλίους ήταν από τους [Philip Vaughan] και [Carmarthen] το 1794.
Τα ρουλεμάν χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη στήριξη τροχών σε άξονες επιτρέποντας την περιστροφή τους ή μεταξύ δύο επιφανειών για να μειώσουν σημαντικά την τριβή.
Στο βάθος των χρόνων αλλά και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά υλικά κατασκευής όπως [ξύλο] (παλίαπαλιά έδρανα, νερόμυλους), [μπρούτζο], [κεραμικά] , [ζαφείρι] (σε ρολόγια) , [γυαλί] , [χάλυβα] , [ορείχαλκο] , άλλα μέταλλα και πλαστικά (π.χ., [νάιλον] , [πολυοξυμεθυλένιο] , [πολυτετραφθοροαιθυλένιο] , και [UHMWPE] ).
 
Πρακτικά το πρώτο caged κυλινδρικό ρουλεμάν επινοήθηκε στα μέσα στο1740στο 1740 από τον ορολογοποιόωρολογοποιό [[John Harrison]] για H3 υποβρύχιο χρονομετρητή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ρουλεμάν απονεμήθηκε στον [[Jules Suriray]] , έναν Γάλλο μηχανικό ποδηλάτων, στις 3 Αυγούστου 1869. Στη συνέχεια τα έδρανα τοποθετήθηκαν στο νικητήριο ποδήλατο του αναβάτη τον [James Moore] στον πρώτο αγώνα ποδηλασίας του κόσμου, Παρίσι-Ρουέν , το Νοέμβριο του 1869. [ 8 ]
Το 1883, [Friedrich Fischer] , ιδρυτής της [FAG] , ανέπτυξε μια μέθοδο για την τόρνευση και λείανση σφαιριδίων ίσου μεγέθους και ακριβής στρογγυλότητας μέσω μιας κατάλληλης μηχανής και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία μιάς ανεξάρτητης βιομηχανίας παραγωγής ρουλεμάν.
Ο σύγχρονος σχεδιασμός αυτοευθυγράμμισων ρουλεμάν οφείλεται στον [Sven Wingquist] της κατασκευαστικής εταιρείας ρουλεμάν [[SKF]] το 1907.
 
Το 1898 απονεμήθηκε στον [Henry Timken], οραματιστή και πρωτοπόρο στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής αμαξών, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το κωνικό ρουλεμάν. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε μια εταιρεία να παράγει καινοτομία του. Η εταιρεία επεκτάθηκε στο να παράγει έδρανα όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων ειδικού χάλυβα και μιας σειράς από σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες.
 
 
[ Επεξεργασία ]== Λιπαντήρα - Δακτύλιος ==
 
Τα έδρανα μπορούν να λιπαίνονται από ένα μεταλλικό δακτύλιο που οδηγεί το λιπαντικό χαλαρά στο κεντρικό περιστρεφόμενο άξονα του εδράνου. Ο δακτύλιος κρέμεται από ένα θάλαμο που περιέχει λιπαντικό έλαιο. Καθώς περιστρέφεται το έδρανο, το παχύρρευστο και κολλώδες λάδι κινείται από το δακτύλιο πάνω στον άξονα, όπου το έλαιο πάει στο έδρανο για να τη λιπαίνει. Η υπερβολική λιπαρότητα δεν προτιμάται και συλλέγει και πάλι αποθέματα. [ 16 ]
 
 
[ Επεξεργασία ]== Λίπανση Splash ==
 
Μερικά μηχανήματα περιέχουν ένα απόθεμα του λιπαντικού στον πυθμένα, με γρανάζια μερικώς βυθισμένα στο υγρό, ή στρόφαλο ράβδους που μπορεί να ταλαντεύεται μέσα στην αποθέματα, καθώς η συσκευή λειτουργεί. Οι περιστρεφόμενοι τροχοί εκτοξεύουν λάδι γύρω τους, ενώ οι ράβδοι στροφάλου χαστούκι στην επιφάνεια του λαδιού, πιτσιλώντας προς τυχαία κατεύθυνση πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες της μηχανής. Μερικές μικρές μηχανές εσωτερικής καύσης περιέχουν ειδικούς πλαστικούς τροχούς οι οποίοι σκορπάν έλαιο σε τυχαία κατεύθυνση γύρω από το εσωτερικό του μηχανισμού. [ 17 ]
 
 
[== Επεξεργασία ] λίπανσηΛίπανση πίεσης==
 
Για μηχανές υψηλής ταχύτητας και ισχύος, μια απώλεια λιπαντικού μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία θέρμανση του εδράνου και σε βλάβες λόγω τριβής. Επίσης σε βρώμικο περιβάλλον το έλαιο μπορεί να μολυνθεί με σκόνη ή υπολείμματα που αυξάνουν την τριβή. Σε αυτές τις εφαρμογές, μία νέα παροχή λιπαντικού μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς τα ρουλεμάν και όλες τις άλλες επιφάνειες επαφής, και η περίσσεια μπορεί να συλλεχθεί για διήθηση, ψύξη, και ενδεχομένως επαναχρησιμοποίηση. Η λίπανση πίεσης χρησιμοποιείται συνήθως σε μεγάλες και πολύπλοκες [μηχανές εσωτερικής καύσης] σε μέρη του κινητήρα, όπου το έλαιο που πιτσιλίζεται δεν μπορεί να φθάσει απευθείας, όπως επάνω σε εναέρια συγκροτήματα βαλβίδας. [ 18 ] Υψηλής ταχύτητας στροβιλοσυμπιεστές απαιτούν επίσης τυπικά ένα πεπιεσμένο σύστημα ελαίου να ψυχθεί τα έδρανα και να αποφευχθεί η καύση λόγω της θερμότητας από το στρόβιλο.
 
 
== Τύποι ==
[ Επεξεργασία ] Τύποι
 
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι των εδράνων.
 
 
[ επεξεργασία ]== Δείτε επίσης ==
 
Μπάλα spline
33

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης