Ντολμάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
διόρθωση αυτόματης μετάφρασης, επιμέλεια, κατ
Γραμμή 5: Γραμμή 5:


==Όνομα και Ετυμολογία==
==Όνομα και Ετυμολογία==
''Ντολμά'' στα τούρκικα σημαίνει "παραγεμισμένο" και προέρχεται από το ρήμα dolmak, «παραγεμίζω». Στο Ντολμά είναι παραγεμισμένα φυτικό, δηλαδή, μια κηπευτικών που hollowed και γεμάτη με παραγέμισμα.
''Ντολμά'' στα τούρκικα σημαίνει «παραγεμισμένο» και προέρχεται από το ρήμα dolmak, «παραγεμίζω».


{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Dolma}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Dolma}}

Έκδοση από την 11:21, 29 Απριλίου 2012

Ο ντολμάς είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καύκασος και Κεντρική και Νότια Ασία. Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης φύλλα μαρουλιού και λάχανου για να τυλιχτεί η γέμιση. Εκτός Ελλάδας με τη λέξη ντολμάς αναφέρονται και γεμιστά πιάτα όπου γεμίζονται άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πιπεριά. Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι, αν και στο Ιράν τρώγονται και με τους δύο τρόπους. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι.

Πλήρωση

Η γέμιση αποτελείται συνήθως από ρύζι, κιμά ή σιτάρι. Σε κάθε περίπτωση, η γέμιση περιλαμβάνει κρεμμύδι, μαϊντανό, βότανα και μπαχαρικά. Τα νηστίσιμα γεμιστά είναι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και περιλαμβάνουν σταφίδες ή σταφίδες, το κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς ή όσπρια.

Όνομα και Ετυμολογία

Ντολμά στα τούρκικα σημαίνει «παραγεμισμένο» και προέρχεται από το ρήμα dolmak, «παραγεμίζω».

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dolma της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).