Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χιονόπτωση»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
Συχνά ακούγεται ότι το χιόνι είναι παγωμένη βροχή, αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικώς ορθό. Το χιόνι δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από την '''απευθείας''' συμπύκνωση των [[Υδρατμός|υδρατμών]] σε κρυστάλλους πάγου, με πολύ βραδύ ρυθμό, χωρίς να μεσολαβήσει η υγρή κατάσταση. Αυτό φυσικά συμβαίνει υπό την προϋπόθεση ότι η [[θερμοκρασία]] είναι κατώτερη του σημείου πήξεως του [[Νερό|νερού]] (0 °C ή 32 °F). Επομένως, το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.
 
Για να συμβεί χιονόπτωση, πρέπει η θερμοκρασία της [[Ατμόσφαιρα|ατμόσφαιρας]] να είναι 0 °C ή αρνητική σε όλα τα υψόμετρα έως και το έδαφος. Αντιθέτως, αν κατά την πτώση τους οι χιονονιφάδες συναντήσουν θερμότερα στρώματα αέρα, λειώνουνλιώνουν και πέφτουν στην επιφάνεια ως [[βροχή]] και αν η θερμοκρασία είναι οριακά θετική (2 - 3 °C) ως χιονόνερο. Υπό ορισμένες συνθήκες πάντως, μπορεί να υπάρξει χιονόπτωση και με επιφανειακή θερμοκρασία έως και 4 - 5 °C.
 
Η χιονόπτωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε:
* '''ασθενή χιονόπτωση''' όπου η ορατότητα ξεπερνά τα 1.000 [[μέτρο|μέτρα]]
* '''μέτρια χιονόπτωση''' όπου ορατότητα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 μέτρα και
* '''ισχυρή χιονόπτωση''' όπου η ορατότητα έιναιείναι μικρότερη από 200 μέτρα.
 
Ειδικότερα, όταν η χιονόπτωση συνοδεύεται από ισχυρό [[Άνεμος|άνεμο]] που παρασέρνει το χιόνι με δύναμη και το στοιβάζει μπροστά σε όποιο αντικείμενο συναντά ως εμπόδιο, τότε το φαινόμενο αναφέρεται ως [[χιονοθύελλα]].
83.438

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης