Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ενοποιημένη Γλώσσα Σχεδίασης Προτύπων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μικρή επιμέλεια
μ (αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Λογισμικό,προστέθηκε η Κατηγορία:Ανάπτυξη λογισμικού (με το HotCat))
μ (μικρή επιμέλεια)
Η '''Unified Modeling Language''' ('''UML''', μη δόκιμη απόδοση στην Ελληνική γλώσσα: ''Ενοποιημένη Γλώσσα Μοντελοποίησης'') πλέον είναι η πρότυπη γλώσσα μοντελοποίησης στη μηχανική λογισμικού. Χρησιμοποιείται για τη γραφική απεικόνιση, προσδιορισμό, κατασκευή και τεκμηρίωση των στοιχείων ενός συστήματος λογισμικού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, από την ανάλυση απαιτήσεων ως τον έλεγχο ενός ολοκληρωμένου συστήματος. Αποτελείται από ένα σύνολο προσυμφωνημένων όρων, συμβόλων και διαγραμμάτων που επιτρέπουν:
 
* την εμφάνιση των ορίων ενός συστήματος και των βασικών λειτουργιών του, χρησιμοποιώντας «περιπτώσεις χρήσης» (use-cases) και «actors».
* την επεξήγηση της πραγματοποίησης των περιπτώσεων χρήσης με «διαγράμματα αλληλεπίδρασης».
* την αναπαράσταση μιας στατικής δομής ενός συστήματος χρησιμοποιώντας «διαγράμματα κλάσεων».
* τη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των αντικειμένων με «διαγράμματα καταστάσεων».
* την αποκάλυψητη μοντελοποίηση της υλοποίησηςσυμπεριφοράς τηςτων αρχιτεκτονικήςαντικειμένων με «διαγράμματα συστατικών» και «ανάπτυξηςκαταστάσεων».
* την αποκάλυψη της υλοποίησης της αρχιτεκτονικής με «διαγράμματα συστατικών» και «ανάπτυξης».
* την επέκταση της λειτουργικότητας με «στερεότυπα».
 
== Διαγράμματα Κλάσεων ==
 
Τα διαγράμματα κλάσεων της UML ορίζουν γεωμετρικά σχήματα ως συμβολισμούς για τα αντικείμενα, τις κλάσεις και τις [[διασύνδεση|διασυνδέσεις]], ενώ διαφόρων τύπων γραμμές χρησιμοποιούνται για να συνδέουν αυτά τα σχήματα και να υποδηλώνουν έτσι τον τρόπο που κληρονομούν, συνεργάζονται ή εξαρτώνται μεταξύ τους. Τα αντικείμενα της ίδιας κλάσης αναπαριστώνται με ένα μόνο [[γεωμετρικό σχήμα]]. Όταν ένα αντικείμενο χρησιμοποιεί κώδικα κάποιας άλλης κλάσης (π.χ. καλώντας μία μέθοδό της), σύμφωνα με το πρότυπο της UML υπάρχει μία "«εξάρτηση"» (dependency) μεταξύ τους η οποία αναπαρίσταται με μία διακεκομμένη γραμμή. Αυτή η εξάρτηση μπορεί να είναι "«συσχέτιση"» (association), ένας τύπος εξάρτησης που υπονοεί πραγματική συνύπαρξη στη μνήμη στιγμιοτύπων των συμμετεχόντων κλάσεων κατά τον [[χρόνος εκτέλεσης|χρόνο εκτέλεσης]], "«συνάθροιση"» (aggregation), ένας τύπος συσχέτισης ο οποίος σημαίνει ότι το ένα αντικείμενο μπορεί να περιέχει στιγμιότυπα της άλλης κλάσης ως γνωρίσματα του, ή "«σύνθεση"» (composition), ένας πιο ισχυρός τύπος συνάθροισης που υπονοεί πως ο χρόνος ζωής των αντικειμένων είναι κοινός (δημιουργούνται και καταστρέφονται στη μνήμη ταυτόχρονα). Καθεμία από αυτές τις σχέσεις συμβολίζεται οπτικά με έναν διαφορετικό τύπο γραμμής μεταξύ των συμμετεχόντων κλάσεων, ενώ μπορεί να υπάρχουν και εξαρτήσεις οι οποίες δεν είναι καν συσχετίσεις (π.χ. όταν ένα αντικείμενο καλεί μία στατική μέθοδο κάποιας κλάσης).
 
[[Κατηγορία:Ανάπτυξη λογισμικού]]
15.163

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης