Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Φυσιοκρατία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
[[File:Physiocrates.jpg|thumb|right|200px|ΑντίγραφΑντίγραφο προμετωπίδας γαλλικής έκδοσης 1846 στην οποία είχαν σταχυολογηθεί κείμενα των κορυφαίων Ευρωπαίων φυσιοκρατών]]
Στη [[Φιλοσοφία]] με τον όρο '''φυσιοκρατία''' χαρακτηρίζεται η θεωρία εκείνη που θέτει υπέρτατη δύναμη την αυθύπαρκτη της [[Φύση]]ς. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή οι ηθικές αξίες των ανθρώπων εκπορεύονται από τους ίδιους τους νόμους με τους οποίους οργανώνεται η Φύση και πηγάζουν απ΄ αυτή.
 
Στην αρχαιότητα εκφραστές της φυσιοκρατίας θεωρούνται ως ένα βαθμό οι [[Στωικοί φιλόσοφοι]]. Στη νεότερη εποχή θεωρείται ο Γερμανός [[Ερνστ Χαίκελ]] που υποστήριξε την ακραία εξέλιξη ως ενιαία ερμηνεία της Φύσης σε μια φιλοσοφική προσέγγιση αντίθετη προς την τελεολογία της Εκκλησίας.
 
Η ονομασία ''φυσιοκράτες'' δόθηκε στους οπαδούς της σχολής αυτής από έναννέναν από τους πρώτους εκπροσώπους της, τον Πιέρ Ντι Πον ντε Νεμούρ. Ιδρυτής και κύριος εκπρόσωπός της ήταν ο [[Φρανσουά Κενέ]] γιατρός του Βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβ΄΄ικουΛουδοβίκου ΙΕ΄(1715-74). Αντίθετα με τους εκπροσώπους της εμποροκρατίας που προσέβλεπαν στο εμπόριο το μέσο για την αύξηση του πλούτου του κράτους με τη συσσώρευση χρυσού και πολυτίμων μετάλλων και για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού υποστήριζαν μια πολιτική κρατικών επεμβάσεων και ελέγχων στην οικονομία, οι φυσιοκράτες υποστήριζαν πως το εμπόριο είναι μια μη παραγωγική ασχολία, απλή ανταλλαγή στοιχεών πλούτου που υπάρχουν, και όχι παραγωγή νεόυ πλούτου.
 
Στο πλαίσιο της θεωρίας αυτής στη νεότερη ιστορία φιλόσοφοι και άλλοι διανοούμενοι της οικονομίας δημιούργησαν την πρώτη οικονομική σχολή στην έννοια της [[Οικονομική επιστήμη|οικονομικής επιστήμης]]. Ήταν οι λεγόμενοι [[Φυσιοκράτες]] με την [[Οικονομική Σχολή της Φυσιοκρατίας]].
58.005

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης