Ιαματικές πηγές: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Γρήγορη προσθήκη κατηγορίας "Εναλλακτική ιατρική" (HotCat))
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
'''Ιαματικές πηγές''' ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και μέσα απόκατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της γηςΓης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.
 
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια. Ο [[Ηρόδοτος]] φέρεται να είναι ο πρώτος που παρατήρησε την θεραπευτική τους επίδραση στον άνθρωπο, ενώ ο [[Ιπποκράτης]] ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο, κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες στις οποίες είχαν ευεργετική επίδραση.
Κάποιες από τις ασθένειες στις οποίες υπάρχει θετική επίδραση των ιαματικών πηγών είναι διάφορες δερματικές παθήσεις, αρτηριακή υπέρταση, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις κλπ. Επειδή υπάρχουν και αντενδείξεις στην υδροθεραπεία, η χρήση των ιαματικών πηγών πρέπει να γίνεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη γιατρού και ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες που θα υποδείξει.
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 ιαματικές πηγές. Σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 70, 45 εκ των οποίων λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα του [[ΕΟΤ]]. Οι πιο φημισμένες από αυτές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι οι ιαματικές πηγές των [[Καμμένα Βούρλα|Καμμένων Βούρλων]] και της [[Ικαρία|Ικαρίας]], λόγω της [[Ραδιενέργεια|ραδιενεργούςραδιενεργού]] σύνθεσης των νερών τους.
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
*[http://www.mpellas.gr/iamatikes-piges Κατάλογος ιαματικών πηγών στην Ελλάδα]
 
{{επέκταση}}
 
[[Κατηγορία:Τουρισμός]]
[[[[Κατηγορία:Γεωλογία]]
 
[[Κατηγορία:Εναλλακτική ιατρική]]

Μενού πλοήγησης