Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ευρωσκεπτικισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(→‎Δημοτικότητα της ΕΕ: αφαίρεση εικόνας)
 
Η προοπτική αυτή δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες στους ευρωσκεπτικιστές κυρίως λόγω της αποτυχημένης νεοσυντηρητικής Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής καθώς και της απειλής εξάλειψης εθνικής ηγεμονίας στα κράτη-μέλη.
 
==ΕΕ Και Περιβάλλον==
 
Τον Ιούνιο του 2009, η οργάνωση "Πράσινοι 10" αποτελούμενη από 10 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία ασκεί δρυμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημοσίευση αφορά την προεδρία Μπαρόσο 2004-2009 την οποία βαθμολογεί ανάλογα με την επίδοσή της σε διάφορους τομείς. Οι πιο χαμηλές βαθμολογίες είναι οι εξής:
 
* Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης: 2/10
 
"''Το 2005 η επιτροπή παρουσίασε ένα μη εμπνευσμένο και ελαφρώς ακατάληπτο σχέδιο για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική βιώσιμης ανάπτηξης. Παρ' όλο που η Αυστριακή προεδρία πρόσφερε κάποια ενορατική θεσμική διαδικασία, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικά ενώ η βιωσιμότητα απαιτεί ξεκάθαρα κοινωνικά και περιβαλλοντικά εργαλεία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Συνολικά οι επιδόσεις της ΕΕ ήταν φτωχές: Δε κατάφερε να παράγει ένα σχέδιο για την αφαίρεση περιβαλλοντικά προβληματικών επιχορηγήσεων ούτε παρουσίασε προτάσεις για περιβαλλοντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις''".
 
* Διαφάνεια: 3/10
* Φυσικοί πόροι: 3/10
* Γεωργία: 4/10
* Βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα: 4/10
 
Κανένας τομέας δε βαθμολογείται με πάνω από 7/10 ενώ η συνολική βαθμολογία είναι 4.4/10.
 
Επίσης, η έκθεση θεωρεί πως η ΕΕ απέτυχε στην προσπάθειά της να προστατεύσει το δίκτυο περιοχών Natura 2000 και την καθιστά υπεύθυνη για συχνές υποχωρήσεις σε βιομηχανικά και οικονομικά συμφέροντα.
 
"''Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: να συνεχίσει τη μέχρι σήμερα αναπτυξιακή πορεία της με τις γνωστές πλέον αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή να στραφεί με έργα και δεσμεύσεις στην πράσινη ανάπτυξη''.", Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
<ref>http://www.foeeurope.org/publications/publications.htm</ref>
<ref>http://www.skai.gr/articles%2fnews%2fenvironment%2f%CE%A3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AE%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%8C10%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%2f</ref>
 
== Παραπομπές ==
97

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης